BiHVIJESTI

Vakcine protiv koronavirusa u BiH početkom iduće godine?

Vakcina protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini bi mogla biti dostupna početkom iduće godine. Takve procjene dao je ministar zdravlja RS Alen Šeranić. Naglasio je da Krizni stožer Republike Srpske nastoji da što brže i povoljnije dođe do efikasne vakcine. Okvirni plan vakciniranja već je spreman.

U sječnju iduće godine najranije bi prvi stanovnici RS mogli biti vakcinirani protiv koronavirusa. Takva je procjena ministra Šeranića koji napominje da nije poznato odakle će vakcina biti nabavljena, ali je poznato da ih je više u završnoj fazi testiranja u svijetu. RS planira da nabavi 400 tisuća doza.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja RS (ATV)

Prema mojim procjenama u prva tri mjeseca ove godine. Ne očekujem u ovoj godini da će biti dostupna vakcina za širu masovniju upotrebu. Ono što će biti izazov što će u kratkom roku biti potrebno proizvesti veliki broj vakcina. Prema mojim info 19 je u završnoj fazi, a imamo još 130 u nekoj fazi ….

Nadležni kažu da su do broja od 400 000 potrebnih vakcina protiv koronavirusa došli na osnovu preporuka svjetske zdravstvene organizacije. Ključne su da je potrebno vakcinisanjem obuhvatiti najmanje 20% stanovništva uz predviđanje da će svaki vakcinirani dobiti dvije doze vakcine.

U prvom krugu vakcinacije biće, prema planu Instituta za javno zdravstvo, obuhvaćena populacija starija od 65 godina, osobe sa kroničnim bolestima ili imunokomproitiranim stanjima, te zdravstveni radnici. Svi ostali koji bi željeli da budu vakcinirani morat će da budu strpljiviji.

BRANISALV ZELJKOVIĆ, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS

One osobe koje bi željele da se vakciniraju a koje ne spadaju u tu grupu morali bi tačno definirati model njihove vakcinacije, ali to je sad još u budućnosti za razgovore to nije završena priča cjelokupna.

Po svemu sudeći, za opsežniju vakcinaciju biće potrebna promocija prije svega očekivane efikasnosti vakcine kao i važnosti vakciniranja za cijelokupno društvo.

Bosna i Hercegovina dio je globalnog plana nabavke vakcine protiv koronavirusa. Pokrenuto je planiranje sa Europskom unijom o zajedničkoj nabavci, ali postoji i najava u Republici Srpskoj da bi ovaj entitet vakcinu nabavio iz Rusije. Zadnju riječ o upotrebi vakcine trebalo bi da ima Agencija za lijekove BiH.

www.medjugorje-news.com/BHRT

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er