VJERA I DUHOVNOST

Tri puta u 100 godina su ekshumirali tijelo i s nevjericom gledali Božje čudo

Tri puta u 100 godina su ekshumirali tijelo i s nevjericom gledali Božje čudo U Lourdesu, 14-godišnjoj Bernadette Soubirous, Gospa se ukazala 18 puta između 11. veljače i 16. srpnja 1858.

Bernadette je ušla u redovnice u Neversu 1866. i umrla u svetosti 16. travnja 1879. godine.

Bernadettein proces na biskupijskoj razini završio je u jesen 1909. Prema važećim crkvenim propisima bilo je potrebno izvršiti tzv. kanonsko prepoznavanje tijela pokojnika, koje se dogodilo 22. rujna 1909. godine. Službeni, detaljni izvještaj o prvoj ekshumaciji nalazi se u arhivu samostana Saint-Gildard.

U njemu čitamo da je u 8:30 sati grobnica je otvorena u nazočnosti biskupa Gautheya iz Neversa i članova biskupijskog suda. Nakon što su skinuli poklopac lijesa, publika je bila zadivljena prizorom savršeno očuvanog Bernadetteina tijela.

Lice joj je blistalo djevičanskom ljepotom, oči su joj bile zatvorene kao da je u mirnom snu, a usta malo razdvojena.

Glava joj je bila lagano nagnuta ulijevo, ruke sklopljene na prsima i čvrsto umotane u hrđavu krunicu; njezina koža, ispod koje su se nazirali obrisi vena, bila je savršena a uz mišiće; njezini nokti na rukama i nogama također su bili u savršenom stanju.

Dva liječnika izvršila su detaljan pregled tijela. Nakon što su uklonila navlaku, Bernadettino je cijelo tijelo izgledalo živo, gipko i cjelovito u svakom dijelu. Nakon obavljenih pretraga sastavljen je protokol s potpisima liječnika i svjedoka.

Sestre su oprale i obukle Bernadetteino tijelo u novi habit, a zatim ga stavile u novi dvostruki lijes, koji je zatvoren, zapečaćen i stavljen natrag u istu grobnicu. Sa znanstvenog stajališta, savršeno ponašanje Bernadetteinog tijela nakon 30 godina boravka u grobu zasićenom vlagom izvanredan je i neobjašnjiv fenomen.

Drugo izviđanje Bernadetteina tijela obavljeno je 3. travnja 1919. – u nazočnosti biskupa Neversa, policijskog povjerenika, predstavnika gradskog vijeća i članova biskupijskog suda. I ovoga puta njeno tijelo bilo je netaknuto.

Ususret beatifikaciji

Papa Pio XI. 1923. proglasio je herojske kreposti Bernadette Soubirous i time je otvoren put njezinoj beatifikaciji. Bila je neophodna ponovna tjelesna dijagnoza. Izvedena je 18. travnja 1925., dakle 46 godina i dva dana nakon Bernadettine smrti. Nazočili su biskup iz Neversa, policijski komesar, gradonačelnik i liječnička komisija.

Nakon što su položili traženu prisegu, lijes je premješten i otvoren u kapelici sv. Helena. Na zaprepaštenje publike, Bernadette je još uvijek bilo u savršenom stanju! Navedimo ovdje izvod iz završnog izvješća koje je napisao predsjednik liječničkog odbora dr. Comte:

“Tijelo Časne bilo je netaknuto ( netaknuto ), nije prošlo procese truljenja i propadanja, koji su normalni nakon tako dugog boravka u grobu iskopanom u zemlji.”
Comte je zatim objavio članak u znanstvenom časopisu u kojem je dao više medicinskih detalja:

“Ono što me zadivilo tijekom pregleda tijela je savršeno očuvan kostur, sve spone, koža, ali i fleksibilnost i čvrstoća mišića. Ono što me najviše ošamutilo bilo je stanje jetre, 46 godina nakon smrti. Ovaj organ, tako krhak i osjetljiv, trebao bi se vrlo brzo raspasti ili kalcificirati i postati tvrd.

No dok sam ga vidio kao bi skupio relikvije, otkrio sam da ima fleksibilnu, normalnu konzistenciju. Odmah sam to pokazao svojim pomoćnicima, rekavši im da se čini da ta činjenica nije prirodni poredak stvari.”

Za relikvije su uzeti ulomci jetre, mišića i dva rebra. Bernadetino tijelo ostalo je u kapeli sv. Helene, koje je do beatifikacije bio zapečaćen od strane Pija XI. 14. lipnja 1925. Dana 18. srpnja 1925. stavljeno je u prozirni sarkofag, koji je bio postavljen u samostanskoj kapelici s desne strane glavnog oltara. Kanonizacija Bl. Bernadette održana je 1933. u Vatikanu.

Divno očuvana ljepota

U samostanskoj kapeli u Neversu, u staklenom sarkofagu, nalazi se prekrasno očuvano tijelo sv. Bernadette Soubirous.

To je isto lice i iste oči koje su 18 puta vidjele Gospu koja joj se ukazala u Lurdu; iste ruke koje su pomicale krunice za vrijeme ukazanja i koje su iskopale čudesni izvor u blatnoj zemlji; iste usne koje su nevjernom župniku prenijele ime Marije – Bezgrešno začeće; isto čisto srce zaljubljeno u Boga koji je ljubav.

„Blaženi čista srca, jer će Boga vidjeti“ (Mt 5,8).
Čudesno očuvano tijelo sv. Bernadette je znak božanske svemoći uskrslog Krista, također je znak da će naša tijela uskrsnuti u posljednji dan.

Sam Isus Krist prisutan je u Euharistiji koji nas uvjerava: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, ima život vječni, i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan” (Iv 6,54). Nemojmo se nikada zatvoriti za dar vječnoga života zanemarujući Božje zapovijedi, zanemarujući sakramente pokore i euharistije i otvrdnuvši u grijehu.

izvor: milujciesie

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er