VJERA I DUHOVNOST

Tri malo poznate činjenice o čistilištu

U nastavku donosimo tri zanimljive činjenice koje možda niste znali o dušama u Čistilištu!

Oni u Čistilištu već su sjedinjeni s Kristom

Duše u Čistilištu dio su “Crkve pokornice”, također poznate kao “Crkvena trpeća” ili “Crkvena iščekivanja” (Ecclesia Poenitens, Ecclesia Dolens ili Ecclesia Expectans). Tradicija priznaje da su vjernici, da tako kažemo, grupirani u tri glavna stanja: “Crkva putujuća”, “Crkva trpeća” i “Crkva pobjednica”. „Dok Gospodin ne dođe obučen u veličanstvo i u pratnji svojih anđela i, jednom kada smrt bude uništena, sve mu se podloži, neki od njegovih učenika su hodočasnici na zemlji Putujuća crkva); drugi, koji su već umrli, bivaju pročišćeni (Crkva trpeća); drugi, konačno, uživaju slavu (Pobjednička Crkva), jasno promišljajući jasno samoga Boga, trojstvenog kakav jest”. Ako su duše u Čistilištu dio Crkve pokornice – čiji bismo i mi mogli biti dio, usred naših patnji kao Crkve Putujuće – onda su one očito dio Mističnog tijela Kristova i, prema tome, ostaju ujedinjene s njim.

Patnja u Čistilištu je dobrovoljna

Vezani članci

Ovo zaslužuje nešto detaljnije objašnjenje. Sveta Katarina Genovska objasnila je da se duša, kad vidi što je čeka na nebu, dobrovoljno baca u Čistilište. Čistilište je dobrovoljno ne zato što bi netko mogao izabrati da ne ide, nego zato što mu se dragovoljno podlaže. U tom pogledu sveti Toma Akvinski kaže potpuno isto.

U Čistilištu postoji i radost

Općenito, Čistilište se smatra mjestom patnje, iako privremene. Ali u stvarnosti, kako je objasnila sveta Katarina Genovska, Čistilište nije lišeno radosti: kao što sam Krist tješi duše borbene Crkve, tako čini i s Crkvom koja pati, i baš kao što možemo bodriti jedni druge tijekom našeg života na Zemlji, možemo to učiniti u Čistilištu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er