VJERA I DUHOVNOST

Tri jednostavna savjeta sv. Male Terezije koji će vam pomoći da postignete svetost

Sveta Terezija od Djeteta Isusa smatra se sveticom “Malog puta” jer je svetost predstavila kao jednostavan i ponizan put. Pokazala je da nije potrebno činiti velike stvari ili imati mistična iskustva da bismo voljeli Boga i bili vjerni. U nastavku teksta su tri stvari koje je prakticirala u svom svakodnevnom životu, a koje vam također mogu pomoći na vašem putu do Boga.

1. Nemojte se žaliti U svojoj autobiografiji “Priča jedne duše”, sveta Terezija kaže da je sestra sjedila pokraj nje i proizvodila neugodan zvuk zubima. Priznaje da ju je to jako živciralo, ali nikad se nije bunila. Naprotiv, ona je u tišini “trpjela”, prinoseći buku kao pokoru Bogu i sjećajući se da na isti način na koji je to nju iritiralo, i sama može činiti stvari koje iritiraju druge.

2. Ojačajte volju Sjedenje bez naslona na stolicu bila je jedna od omiljenih pokora svete Terezije. Učinila je to upravo s namjerom nelagode i jačanja uma umjesto tijela. Tjelesna mrtvljenja puno su češća u korizmi, ali možemo iskoristiti male, svakodnevne situacije da nadvladamo svoje tijelo i tako postanemo jači u borbi s grijehom.

3. Dajte prednost drugima Jednom prilikom na rođendanskoj zabavi u svom domu, Sveta Terezija je odabrala najmanji komad torte kako bi njezine sestre mogle dobiti veće. To pokazuje da čak i ako joj se nešto sviđalo i bilo je sasvim u redu učiniti, odustala je od toga zbog ljubavi drugih. To je bila upečatljiva osobina u njezinu životu – njezina otvorenost životu u zajednici i njezina želja da voli čak i kad to nije bilo lako. Čak i u Karmelu, svaki put kad bi sveta Terezija vidjela određenu sestru, nasmiješila se i bila ljubazna. Mnoge časne sestre mislile su da su njih dvije bile jako bliske, ali zapravo, tek nakon što je Terezija umrla i kada su pročitale njezin dnevnik, sestre su otkrile da je imala poteškoća s tom sestrom.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er