CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Tko je laik koji će zamijeniti mons. Miklenića na mjestu glavnog urednika Glasa Koncila

Portret laika koji, odlukom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, preuzima uređivanje najvažnijeg katoličkog tjednika Crkve u Hrvata

Branimir Stanić rođen je 1980. u Slavonskom Brodu, gdje je završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Nakon studija novinarstva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i pohađanja studija teološke kulture na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, poslijediplomski studij upisao je na Sveučilištu u Salzburgu.

U Glasu Koncila zaposlen je od 2007. kao urednik mjesečnoga magazina Prilika, a od 2013. je i zamjenik glavnoga urednika Glasa Koncila. Na Fakultetu Hrvatskih studija dosad je, između ostaloga, predavao na sljedećim kolegijima: Retorika, Argumentacija u novinskim vrstama i Televizijski žanrovi u popularnoj kulturi.

Više godina bio je uključen u organizaciju i rad Govorničke škole „Ivo Škarić“, a posljednjih godina sudjelovao je s retoričkim predavanjima i radionicama, među ostalim, na nizu katehetskih škola i stručnih skupova za vjeroučitelje, te u projektima retoričkoga obrazovanja bogoslova. Uredio je više knjiga i izlagao na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

Dobitnik je nagrada iz područja govorništva te novinarske nagrade Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (2005.) i godišnje nagrade Hrvatskoga katoličkoga novinarskoga društva (2013.). Suprug je i otac trima djevojčicama.

Novoimenovani glavni urednik Glasa Koncila godinama je kao laik angažiran u životu Crkve, pa je tako, primjerice,  održao brojna predavanja.

Jedno takvo predavanje imao je početkom ove godine, u sklopu 60. teološkog-pastoralnog tjedna u Zagrebu, kada je zajedno sa svojom suprugom dr. Matildom Kolić-Stanić, govorio na temu „Obitelj kao mjesto prvoga navještaja u novim kulturnim okolnostima“.

Supružnici i roditelji triju djevojčica govorili su iz vlastitog iskustva, kao komunikolozi i roditelji vjernici, o obitelji koje predstavlja mjesto prvoga navještaja u novim kulturnim okolnostima. Posvjedočili su da nastoje biti posvećeni odgoju svoje djece na način da njihov obiteljski život bude proveden što kvalitetnije, to jest da ispunjavaju zadaću obitelji kao prvoga navještaja.

Foto: IKA

Tom su prilikom izjavili kako u stanu nemaju televizor, nego vrijeme s djecom provode u igri, slušajući glazbu i, koliko to dječja koncentracija dopušta, u zajedničkoj molitvi.

„No, ne ističemo to da bismo trijumfirali nad suvremenom kulturom i tvrdili da smo time što ne provodimo vrijeme uz ekrane a priori uspjeli u životu i odgoju. Više je riječ o tome da nam obiteljski život bez neprestane buke medija pomaže uvidjeti na koja odgojna područja bismo se još više trebali usmjeriti jer ne dolaze svi izazovi obiteljskoga života samo preko ekrana, kojega je ionako dovoljno u školama i drugim mjestima na kojima se krećemo. Preko škole, rodbine, prijatelja i drugih područja ni u čemu ne možemo reći da smo izolirani od suvremene kulture. Dovoljno je svakodnevno poslušati dječja pitanja o tome što su sve doživjela. Dapače, dio smo suvremene kulture; od nje ne možemo i ne želimo pobjeći“, poručio je novoimenovani glavni urednik Glasa Koncila.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er