VJERA I DUHOVNOST

Tko je bio omiljeni svetac sv. Ivana Pavla II.

Dok sveti Ivan Pavao II. vjerojatno ne bi imenovao nijednog sveca, postojao je jedan svetac koji je na njega utjecao više nego bilo koji drugi.

Kao mlada odrasla osoba, sveti Ivan Pavao II. upoznao se s djelima svetog Ivana od Križa. Sveti čovjek po imenu Jan Tyranowski bio je odgovoran za pokazivanje mladom Karolu Wojtyli mnogih djela sv. Ivana od Križa. Kao što piše George Weigel u Svjedočenju nade, „Tyranowskijev najdugotrajniji doprinos životu i razmišljanju Karola Wojtyle bio je upoznavanje mladog studenta-radnika sa svetim Ivanom od Križa…

Krojač je sigurno osjetio da će se poezija španjolskog mistika svidjeti mladima Wojtyla, a to prvo kušanje književnih plodova karmelskog misticizma dovelo je do Karolovog čitanja glavnih teoloških djela sv. Ivana.” Nakon što je sveti Ivan Pavao II. zaređen za svećenika i poslan u Rim na daljnje studije, napisao je doktorsku disertaciju o djelima sv. Ivana od Križa.

Posjećujući grob sv. Ivana od Križa 1982. godine, sveti Ivan Pavao II zahvalio je Bogu za njegov primjer: Zahvaljujem Providnosti koja mi je omogućila da dođem častiti relikvije i evocirati lik i nauk sv. Ivana od Križa, kojemu toliko dugujem u svojoj duhovnoj formaciji. Od mladosti sam ga upoznao i s tim vjeroučiteljem, njegovim jezikom i mišlju, ušao u intimni dijalog, sve do vrhunca izradom moje doktorske teze „Vjera u sv. Ivana od Križa“. Od tada sam u njemu našao prijatelja i učitelja, koji mi je pokazao svjetlo koje svijetli u tami, da uvijek idem prema Bogu, „bez ikakvog drugog svjetla i vodiča / da što mi je u srcu gorjelo / to me vodilo / više sigurniji od podnevne svjetlosti.”

Sveti Ivan od Križa prožimat će život svetog Ivana Pavla II., i iako ga on možda ne imenuje svojim “omiljenim”, svakako je bio jedan od najutjecajnijih svetaca u njegovu životu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er