VJERA I DUHOVNOST

Tko ide u čistilište nakon smrti i zašto?

Čistilište je stanje u zagrobnom životu koje priprema dušu za radosti Neba. Katolici vjeruju da čistilište postoji i da je stanje u zagrobnom životu koje priprema duše za ulazak u rajsko blaženstvo vječnog života.

Tko ide u čistilište?

Čistilište nije namijenjeno svima koji umiru, već samo onim dušama koje trebaju daljnje pročišćenje i pripremu za Nebo. Katekizam Katoličke Crkve daje sljedeću definiciju:

Svi koji umru u Božjoj milosti i prijateljstvu, ali još uvijek nesavršeno pročišćeni, doista su sigurni u svoje vječno spasenje; ali nakon smrti prolaze kroz pročišćenje, kako bi postigli svetost potrebnu za ulazak u radost neba KKC 1030

Katolička enciklopedija nudi sličnu definiciju, nazivajući čistilište “mjestom ili stanjem vremenite kazne za one koji, napuštajući ovaj život u Božjoj milosti, nisu potpuno slobodni od lakih grešaka, ili nisu u potpunosti platili zadovoljštinu zbog svojih prijestupa.”

U suštini ovo stanje je rezervirano za ljude koji žele ući na vrata Neba, ali koji su ipak imali neku privrženost zemaljskim stvarima. Neki su koristili sljedeći primjer. Prilikom krštenja dobivamo bijelu odjeću, a prilikom smrti tu istu bijelu odjeću neokaljanu trebamo prikazati Bogu. Međutim, ako na toj odjeći još uvijek ima nekoliko mrlja, potrebno ju je očistiti. U ovom primjeru čistilište se vidi više kao praonica rublja, gdje idete pročistiti tu bijelu odjeću. Duše koje mogu nositi tu bijelu odjeću bez ikakve mrlje ili bore mogu odmah ući u Nebo.

S druge strane, duše koje ne žele biti u Božjoj prisutnosti i koje ga slobodno odbacuju ne smiju ući u čistilište i slobodno biraju ulazak u pakao. Čistilište nije mjesto na koje svi idu, ali ono postoji kroz Božansko milosrđe Božje, koji nam nudi stanje kroz koje prolazimo gdje se možemo pročistiti prije nego što dosegnemo slavu Neba.

www.medjugorje-news

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er