VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Sveti Šarbel: Čudesna činjenica koja nadilazi zakone prirode

Priča koju ćemo vam ispričati povezana je s vrlo posebnim neobjašnjivim događajem iz života sv. Šarbela, koji je trajao cijelu noć.

Sveti Šarbel lik je svetosti koji posljednjih godina mnogi diljem svijeta otkrivaju, cijene i mole za njegov zagovor pred Bogom. Na glasu je kao sveti Čudotvorac.

Ali koliko znamo o njemu u vezi s ovom posebnošću? Vrlo posebna priča koja je isprepletena s jednim od najpopularnijih svetaca, toliko da njegova slava i molitve koje mu se upućuju iz dana u dan rastu. Papa Pavao VI., 5. prosinca 1965. i 9. listopada 1977., proglasio ga je blaženim, a potom i svetim.

Život sv. Šarbela bio je posvećen u punoj i potpunoj kontemplaciji o Bogu. Ono što ćemo vam sada ispričati je zanimljiva i značajna priča koja nas navodi da dublje prodremo u aspekt koji je možda još uvijek malo poznat o njemu: da je on bio Čudotvorac. Obično, kad pomislimo na sveca čudotvorca, odmah nam padnu na pamet imena kao što su sveti Pio ili sveti Rok, sv. Ante, koji su možda najpoznatiji i najzazivaniji. Ali, u stvarnosti, postoje mnogi drugi, a jedan od njih je sv. Šarbel.

Lampa koja neobjašnjivo ostaje upaljena cijelu noć

Priča o ulju sv. Šarbela malo je poznata, ali izvanredna. Zapravo, kaže se da je ovo ulje povezano s vrlo određenim trenutkom u njegovom životu. Jedne noći, da bi čitao Sveto pismo, svetac je zamolio manastirskog kuhara malo ulja za svoju svjetiljku.

Bilo je to razdoblje gladi i sam je kuhar bio pod strogom naredbom da nikome ne daje preostalo ulje, čak ni redovnicima iz istog samostana. Sveti Šarbel nije znao za novi red koji je uveden u samostanu, jer je živio kao pustinjak u usporedbi s ostalim redovnicima. Svetac je odlučio napuniti svoju svjetiljku vodom. Nešto beskorisno, pomislit će mnogi, jer plamen sigurno ne gori vodom. No, čudesno, ta ista svjetiljka napunjena vodom zasvijetlila je i ostala živi plamen cijelu noć, omogućivši svetom Šarbelu da nastavi čitati. Čudo koje je samo prvo u nizu čuda koja vide “ulje” kao protagonistički element u životu sveca.

Molitva svetom Šarbelu Čudotvorcu

Pomolimo se svetom Šarbelu da izliječi naše bolesti, ne samo tjelesne, nego prije svega one duševne koje nas toliko muče:

„O veliki čudotvorče, sveti Šarbele, koji si proveo život u samoći u skromnoj i skrovitoj pustinji, odrekavši se svijeta i njegovih ispraznih užitaka, a sada vladaš u slavi svetaca, u sjaju Presvetog Trojstva, zagovaraj nas. Prosvijetli nam razum i srce, umnoži nam vjeru i ojačaj našu volju. Povećaj našu ljubav prema Bogu i prema drugima. Pomozi nam činiti dobro i izbjegavati zlo. Brani nas od vidljivih i nevidljivih neprijatelja i pomozi nam kroz cijeli život. Ti koji činiš čudesa onima koji te zazivaju i dobivaš izlječenje bezbrojnih zala i rješenje problema bez ljudske nade, pogledaj na nas sa sažaljenjem, pa ako je to u skladu s Božjom voljom i našim najvećim dobrom, izbavi nam od Bože, milost koju molimo (… ), ali iznad svega pomozi nam nasljedovati tvoj sveti i kreposni život. Amen”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er