SVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Kazimir – Poljski princ i zaštitnik Poljske i Litve

Sveti Kazimir je zaštitnik Poljske i Litve. Rodio se 5. listopada 1458. na kraljevskom dvoru u Krakowu, a umro 1484. u Grodnu. Bijaše treće dijete Kazimira IV. Jagelovića, poljskoga kralja i velikoga litavskog kneza. Odgojila ga je njegova majka Elizabeta, koja bijaše iz kuće Habsburgovaca, te kanonik Ivan Dlugosz, povjesničar Poljske.

Godine 1471. izabraše ga, kao trinaestogodišnjaka, na ugarsko prijestolje, no na nj nije nikad stupio jer je u međuvremenu to prijestolje zaposjeo Matija Korvin.Kazimir je jedno vrijeme ipak kraljevao u Poljskoj, dok mu je otac boravio u Litvi. Godine 1481. odbio je ženidbu s jednom kćerkom cara Friedricha III. Kazimir imaše drugu zaručnicu: Blaženu Djevicu Mariju. A i stajaše u jednoj drugoj kraljevskoj službi, službi visokih i plemenitih ideala morala i čistoće.

Možda mu je i njegova smrtonosna bolest sušice izoštrila još više pogled za nadzemaljske neprolazne vrednote. Zbog Kazimirove velike pobožnosti i odanosti Blaženoj Gospi pripisivahu mu lijepu marijansku pjesmu “Omni die dic Mariae” – od hrvatskog pobožnog puka rado prihvaćenu pjesmu: “Danak svaki Božjoj Majci dajmo hvalu, dajmo čast”! Papa Pio XII. proglasio je Kazimira posebnim zaštitnikom litvanske mladeži. Njegovo tijelo počiva u litvanskoj prijestolnici Vilni.

Svetog su Kazimira uz druge naročito resile ove vrline: ljubav prema Kristu u Euharistiji, pobožnost prema Gospi, ljubav prema siromasima te revnost i zauzetost za Crkvu. Papa Leon X. proglasio je tog simpatičnog kraljevića g. 1521. svecem.Budući da je u njegovo doba, a i nakon smrti, vladale  česte i pogubne epidemije kuge i sličnih zaraznih bolesti, puk se u zaštitu i pomoć obraćao Svetom Kazimiru koji je kasnije i službeno uvršten među Svece zaštitnike od zaraznih bolesti.

Sv. Kazimir bio je činitelj mnogih čudesnih ozdravljenja. Svetim ga je proglasio 1522. papa Hadrijan VI. Papa Pio XII. proglasio ga je 1948. zaštitnikom mladeži. Zazivali su ga kod kuge, a zaštitnik je Litve, Poljske, mladeži, kraljeva, prinčeva, samaca i neženja, te mnogih poljskih i litvanskih naselja, župa i crkava.

Molitva: Svemogući Bože, koji si sv. Kazimira ojačao postojanom kreposti usred kraljevskih užitaka i svjetovnih privlačivosti, molimo da po njegovu zagovoru Tvoji vjerni preziru zemaljsko i uvijek teže za nebeskim. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

www.medjugorje-news.com/sveci.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er