VJERA I DUHOVNOST

Svećenik ne oprašta vaše grijehe – Crkva ne može opraštati grijehe bez Isusa Krista

Kada idete na ispovijed, važno je zapamtiti da svećenik ne oprašta vaše grijehe, već Isus Krist djeluje kroz njega.

Promatraču izvana može se učiniti da katolički svećenici opraštaju grijehe kad god netko ide na ispovijed. Svećenik će čak reći: “Odrješavam te od tvojih grijeha” tijekom sakramenta. Međutim, važno je zapamtiti da je Isus taj koji oprašta naše grijehe, a ne svećenik, piše Philip Kosloski za portal Aleteia.

Isus djeluje kroz Crkvu

Bl. Izak od Stelle daje prekrasno razmišljanje o ovoj duhovnoj istini u propovijedi koja se koristi u Uredu čitanja: Prerogativ primanja priznanja grijeha i moć opraštanja grijeha dvije su stvari koje pripadaju isključivo Bogu. Moramo mu priznati svoje grijehe i od njega tražiti oproštenje. Budući da samo on ima moć opraštati grijehe, njemu se moramo ispovjediti. Iako je istina da jedini Bog oprašta naše grijehe, Bog je također ustanovio Crkvu i učinio je svojim instrumentom pomirenja: Tako je sve što je pripadalo nevjesti dijelio mladoženja, a onaj koji nije učinio ništa loše i na čijim se usnama nije našla prijevara mogao je reći: Smiluj mi se, Gospodine, jer sam slab. Tako, sudjelujući kao što je činio u nevjestinoj slabosti, mladoženja je učinio svojim vlastitim njezine jauke i dao svojoj nevjesti sve što je njegovo. Stoga i ona ima prerogativ primanja priznanja grijeha i moć opraštanja grijeha, što je razlog zapovijedi: Idi, pokaži se svećeniku.

Isus je uspostavio Crkvu i kroz tu Crkvu on oprašta naše grijehe. Sama Crkva nema moć opraštanja, nego samo Bog, koji djeluje po Crkvi: Crkva je nesposobna oprostiti bilo koji grijeh bez Krista… Ne uništavajte cijelog Krista odvajanjem glave od tijela, jer Krist nije potpun bez Crkve, niti je Crkva potpuna bez Krista. Cijeli i potpuni Krist je glava i tijelo. Zato je rekao: Nitko nikada nije uzašao na nebo osim Sina Čovječjega čiji je dom na nebu. On je jedini čovjek koji može oprostiti grijeh.

Ispovijed je prekrasan sakrament susreta, onaj u kojem po svećeniku doživljavamo Božje oproštenje grijeha.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er