SVIJET

Šumski požari u Italiji oštetili su neraspadnuto tijelo sveca

Neraspadnuto tijelo svetog Benedikta Maura teško je stradalo u požarima u južnoj Italiji. Još od njegove smrti u 16. stoljeću neraspadnuto tijelo svetog Benedikta Maura izloženo je u župnoj crkvi Santa Maria di Gesù u Palermu u Italiji. Međutim, nedavni šumski požari u južnoj Italiji pretvorili su njegovo nerasadnuto tijelo gotovo u potpunosti u pepeo.

Prema BBC Newsu, “U južnoj Italiji, požare na Siciliji i u Pugliji također su potaknuli jaki vjetrovi i suha vegetacija, što znači da se vatrogasci bore u mnogim područjima kako bi ugasili plamen i stvorili protupožarne prolaze. Crkva svetog Benedikta Maura u sicilijanskom gradu Palermu bila je među zgradama koje su uništene u požarima.”

Tko je bio sv. Benedikt? Sveti Benedikt Maur (1526.-1589.) rođen je od porobljenih afričkih roditelja, ali je po rođenju oslobođen. Pridružio se nekim pustinjacima nadahnutim franjevcima, koje je vodio 10 godina, zatim je stupio u franjevački red, gdje je naposljetku služio kao poglavar i učitelj novaka unatoč tome što je bio nepismen. Iako je prije svetog Benedikta Maura bilo mnogo crnih svetaca, proces kanonizacije nije započeo sve do 11. stoljeća, čime je on postao prva crna osoba proglašena svetim. Njegovo je tijelo na kraju pronađeno “neraspadnuto”, što znači da nije pretrpjelo prirodni proces raspadanja. Međutim, njegovo neraspadnuto tijelo nije bilo otporno na svaku štetu, jer ga je vatra ozbiljno oštetila.

Njegovi će ostaci vjerojatno biti položeni u novu grobnicu i hodočasnici više neće moći svjedočiti čudu njegova neraspadnutog tijela. Zašto je Bog sačuvao svečevo tijelo od truleži, ali je dopustio da ga strada u požarima, to je misterij koji samo On može znati.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er