VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Skriveno značenje križa svetog Damjana u Asizu

U samo jednom kratkom danu, 450 sudionika bit će u Vatikanu na Sinodi o sinodalnosti. Dok se pripremaju, nijedan detalj nije ne bitan. Asiz je nadaleko poznat kao dom bazilike svete Klare i raspela svetog Damjana.

U povodu ovogodišnje Sinode križ se preselio na Trg svetog Petra. “Bit će postavljen u središtu trga s Biblijom s jedne strane i ikonom Djevice Marije ‘Maria Salus populi romani’, (čiji se original nalazi u bazilici sv. Marije Velike) s druge strane. Masline će također biti postavljene iza raspela.”

Što je križ svetog Damjana?

Prema Franjevačkoj misijskoj službi, “Križ svetog Damjana je veliki romanički križ koji je visio u napuštenoj kapeli u blizini Asiza. Dok je još bio u ranim 20-ima i tražio svoje mjesto u svijetu, sveti Franjo Asiški molio se pred ovim križem kada je čuo Božji glas koji mu je zapovijedio: ‘Idi i obnovi moju crkvu’.” Zbog ovog događaja koji je svetom Franji promijenio život, franjevci nastavljaju ovu tradiciju koristeći raspelo svetog Damjana kao simbol svog poziva.

Koja je simbolika križa?

Prema ocu Corriganu, figure koje okružuju Isusa na križu su zamršene i svrhovite. Na vrhu križa nalazi se trijumfalni, uskrsli Isus, okružen s 10 anđela. Križ sv. Damjana uključuje i likove pet svjedoka raspeća: Blažene Djevice Marije, sv. Ivana, sv. Marije Magdalene, Marije, Majke Jakovljeve; i časnika koji u izvješću iz Matejeva evanđelja traži od Krista da mu izliječi sina. Osim toga, šest anđela je prisutno na Gospodinovim probodenim dlanovima.

Evo jednostavne analize križa Svetog Damjana:

1. Desnica Boga Oca Dva ispružena prsta Boga Oca predstavljaju moć Njegove desnice da podigne svoga Sina iz mrtvih.

2. Dobrodošlica Isusu u nebo Sa 10 anđela koji ga okružuju, Isus izlazi iz svoje grobnice u svojoj uskrsloj slavi. Anđeli ga pozdravljaju u nebu.

3. Isus Krist raspeti Raspeti Krist veći je od svih slika na križu, prikazan je s ranama i snagom. Ovo predstavlja Krista kao Boga i Onoga koga štujemo.

4. Anđeli ispod Isusovih ruku Tri anđela sa svake strane Isusovih ruku ispunjena su čuđenjem nad Kristovim djelom spasenja.

5. Marija, Majka Isusova i Sveti Ivan Marija, Isusova majka, i sveti Ivan stoje pod križem dok Krist povjerava svoju majku Ivanu.

6. Marija Magdalena, Marija, Jakovljeva majka i rimski stotnik Marija Magdalena, Marija, Jakovljeva majka, i rimski centurijanac stoje uz Isusa dok ga vole, dive mu se i prepoznaju ga kao Sina Božjega.

7. Vojnik s kopljem Mali vojnik ispod križa je sveti Longin, vojnik koji je kopljem probo Isusov bok.

8. farizej Farizej se ruga Isusu u podnožju križa.

9. Pijetao Pijetao stoji blizu Kristovog lijevog potkoljenog mišića. Ovo predstavlja Petrovu izdaju Isusa. Također najavljuje novu zoru Isusova uskrsnuća.

10. Sveci Izvorni je umjetnik u podnožju križa prikazao nekoliko svetaca. Iako neprepoznatljivi, neki izvori kažu da su zaštitnici Umbrije: sveti Ivan, sveti Mihael, sveti Rufino, sveti Ivan Krstitelj, sveti Petar i sveti Pavao.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er