BiHCRKVA

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije upozorio na mržnju i javno blaćenje fra Lea Petrovića

Provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije objavio je, 28. veljače, priopćenje povodom javnoga blaćenja fra Lea Petrovića, kroz roman „14. februar 1945.“, predstavu „Oslobođeni Mostar“ i medijske napise.

Priopćenjem, koje potpisuje provincijal fra Jozo Grbeš, izražava se zabrinutost zbog količine mržnje upućene prema nekadašnjem provincijalu fra Leu Petroviću u romanu Dragana Markovine 14. februar 1945.

„Markovina napada jednu ideologiju (ustašku), a brani drugu ideologiju (komunističku) preko imena braće franjevaca“, objasnio je fra Jozo i ukazao na to kako su riječi koje autor stavlja u usta provincijala Petrovića u potpunoj suprotnosti sa životom ovoga franjevca te da su u „potpunom raskoraku“ sa svim povijesnim dokumentima koje Provincijalat posjeduje.

Zato je na početku priopćenja istaknuto kako je fra Leo Petrović bio častan i pravedan čovjek. „Ubili su ga partizani iz mržnje prema vjeri kao što su ubili više od 600 hrvatskih svećenika, a po svršetku rata stotine nevinih osudili na dugogodišnje zatvorske kazne, na čelu s pravednim i blaženim Alojzijem Stepincem. Časni su to ljudi. Živjeli su u teškim vremenima rata 1940-ih godina“, naglasio je fra Jozo te podsjetio kako je upravo veljača puna sjećanja na franjevce kojih ih je 45 ubijeno 1945. u tom mjesecu: „Veljača je naš mučenički mjesec, a ta godina annus martyrum.“

Dotaknuo se zatim i planirane predstave Oslobođeni Mostar redatelja Zlatka Pakovića te naveo kako se „krug zla utemeljen na Markovininu romanu“ njome nastavio.

„Mržnja uvijek rađa mržnjom, a laž ratovima. Gospodin Markovina se ograđuje od Pakovića jer Paković ‘iskrivljuje’ njegov roman, a ne vidi da on sam, Dragan Markovina, gazi istinu i stvara temelje za još veće laži i dublje mržnje“, naglasio je provincijal Grbeš te se zatim osvrnuo i na medijske napise koji blate osobu fra Lea Petrovića.

„Papir podnosi svašta, a posebice puno laži, bez obzira je li to ona pisca Dragana Markovine ili ona novinara Dalibora Milasa u Večernjem listu ili nekih ideoloških portala, poskoka ili pismonoša. Žao mi je ljudi kad im se zbog laži više ne može vjerovati. Žao mi tih ljudi. Stalno su u napadačkom modusu bez obzira na teme. Žao mi svih ovih i onih koji misle da se rušenjem gradi i da se napadima stvara“, napisao je fra Jozo te, upozoravajući kako se time stvara intelektualni i moralni kaos, citirao Hannah Arendt: „To stalno laganje i nema za cilj da narod povjeruje u laži već je cilj da ni u što ne vjeruje…“

Na kraju priopćenja istaknuo je da hercegovački franjevci ostaju opredijeljeni za mir i dobro. Stoga je pozvao na širenje ljubavi, razumijevanje drugog i govorenje istine jer se samo tako može graditi budućnost.

nedjelja.ba

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er