CRKVA

Kip Blažene Djevice Marije ostao nedirnut u potresu koji je do temelja srušio katedralu u Turskoj

Kip Djevice Marije ostao je nedirnut nakon urušavanja katoličke katedrale u potresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju, nanijevši veliku štetu s brojem mrtvih koji je već premašio 6000, a tisuće su ozlijeđene.

Slika Gospe ostala je neozlijeđena u potresu koji je srušio katedralu Navještenja Marijina u gradu Alexandretta u turskoj pokrajini Hatay. Katedrala je bila glavna crkva Apostolskog vikarijata Anatolije. Otac Antuan Ilgit, turski isusovački svećenik, na Facebooku je zamolio vjernike da “mole za nas i za ljude. Bio je to snažan potres. Još nemamo konkretne vijesti. Međutim, naše katedrale više nema!” “Hvala Bogu, mi, naše sestre i naši suradnici smo dobro i trudimo se udomiti one koji dolaze kod nas”, dodao je.

U naknadnoj objavi na Facebooku, svećenik je komentirao da je “urušavanje katedrale šokantno; Baš sam jučer tamo slavio misu, u nedjelju!” “Sada je živo kamenje koje treba pažnju ovdje i uz Božju pomoć moći ćemo sve obnoviti”, rekao je Ilgit. “Svi smo u refektoriju, koji je pristupačniji, gdje smo slavili i misu! Donio sam sliku Gospe iz katedrale; ova će slika biti naša snaga i s njom ćemo se suočiti sa svime”, rekao je. „I dalje se ufamo u Boga i u njegovu svetu providnost. Pada kiša, hladno je i potresi su vrlo jaki. Osjećamo vašu blizinu i računamo na nju. Također držimo voljenu Siriju u našim srcima. Neka nas Gospodin čuva u svojoj ljubavi i neka nam bude milostiv!” zaključio je svećenik. piše CNA.

U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 6. veljače, snažan potres magnitude 7,8 pogodio je jugoistočnu Tursku i sjeverozapadnu Siriju. Nekoliko sati kasnije, oko 13.30 sati. po lokalnom vremenu, drugi potres magnitude 7,5 pogodio je središnju Tursku, srušivši više zgrada. Turska se nalazi u jednoj od najaktivnijih seizmičkih zona na svijetu. Turska vlada proglasila je izvanredno stanje razine 4 i zatražila međunarodnu pomoć nakon što je više od tisuću zgrada u raznim provincijama u južnoj Turskoj i sjevernoj Siriji srušeno u snažnom potresu.

Turska vlada također je odredila sedmodnevnu žalost zbog tragedije. Kardinal Matteo Zuppi, nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, poslao je poruku onima koji su pogođeni potresom. “U ime Crkve u Italiji”, rekao je, “izražavam duboku sućut i blizinu stanovništvu koje je iskusilo ovaj tragični događaj, jamčeći molitve za žrtve, njihove obitelji i ozlijeđene.” Također se nadao da će “strojevi međunarodne solidarnosti odmah biti stavljeni u pogon kako bi se osigurala brza obnova”. Talijanski biskupi obećali su 500.000 eura pomoći žrtvama u obje zemlje i istaknuli da je u Siriji “potres pogodio zemlju koja je već razorena ratom i gdje više od 80% stanovništva živi u siromaštvu”.

Broj žrtava u Turskoj i Siriji nastavlja rasti dok se ruševine uklanjaju.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er