CRKVAPAPA FRANJOVJERA I DUHOVNOST

Prema novoj biografiji, ovo su najdraže pobožnosti pape Franje

“Pokrov nema džepove,” jednom je baka Jorgea Maria Bergoglia rekla svom unuku – što znači da ništa ne nosiš sa sobom u zagrobni život. To je izjava koja je ostala u sjećanju Pape od tada, jer je pokušavao izbjeći preveliku vezanost za materijalna dobra. Ali određeni predmeti za njega imaju duhovnu važnost, tako da ih on uvijek drži blizu sebe.

U svojoj novoj biografiji Papa nam otkriva male pobožnosti koje su mu posebno drage, piše portal Aleteia.

Kipovi svetog Josipa

Papa Franjo uvijek drži kip usnulog svetog Josipa blizu svog noćnog ormarića. Imao ga je otkad je bio provincijal isusovaca u Argentini (1976.-1979.). Otada mu je stekla naviku “s vremena na vrijeme ubaciti bilješke ispod njega, na koje zapisuje teške situacije koje mora prevladati”. Papina pobožnost zemaljskom ocu Isusu vrlo je snažna. O tome svjedoči njegova privrženost drugom kipu Josipa, koji ovaj put stoji uspravno i drži Dijete u naručju. Moli se pred ovim kipom svaki dan u ranim poslijepodnevnim satima.

Vezani članci

Medalja Djevice Marije

Papa Franjo oko vrata nosi Gospinu medalju. Dala mu ga je Concepción Maria Minuto, žena sicilijanskog porijekla koja je dvaput tjedno pomagala njegovoj majci oko ručnog pranja. Papa je pamti kao jednostavnu, hrabru ženu. Godinama kasnije, žena ga je pokušala kontaktirati, ali otac Bergoglio je bio zauzet i odbio ju je. Kasnije se zbog toga osjećao krivim, ali uspio ju je vidjeti posljednji put neposredno prije smrti, pomažući joj u posljednjim satima na zemlji. “Često se sjetim nje, svaki put kad pogledam medalju koju mi je dala, i molim se za nju”, kaže.

Papin molitveni kutak

“Na polici u njegovoj sobi stoji kipić svetog Franje Asiškog, slika svete Terezije iz Lisieuxa, kojoj je odan, i veliko raspelo pred kojim se moli svaki dan, jednom rukom oslonjenom o zid. ” Od prvog od njih argentinski papa posudio je svoje ime 2013., odgovarajući na apel kardinala Hummesa da se ne zaborave siromašni. Dana 15. listopada 2023. Papa je posvetio apostolsku pobudnicu C’est la confiance (“To je povjerenje”) obilježavanju 150. obljetnice rođenja svete Terezije.

Druga važna pobožnost, plod svakodnevne molitve, jest ona koja ga povezuje s “Marijom Razrješiteljicom čvorova”

Papa je postao odan ovoj baroknoj Gospinoj slici tijekom svog posjeta Njemačkoj 1986. Iako nikada nije mogao posjetiti original koji se nalazio u bivšoj isusovačkoj crkvi u Augsburgu, dao je objesiti kopiju slike u sobi za prijeme vatikanske rezidencije Santa Marta, gdje živi i često prima posjetitelje.

“Blago” njegova brevijara

Papa je apsolutno “neodvojiv” od svog brevijara, knjige koja sadrži časoslov, molitvu Crkve. U njoj čuva tri teksta. Prvo je pismo koje je njegova baka Rosa napisala pola na talijanskom, a pola na španjolskom prigodom njegova ređenja 1967. “Na ovaj divni dan, kada možete držati Krista Spasitelja u svojim posvećenim rukama, i kada vam se otvara dug put do najdubljeg apostolata, nudim vam ovaj skromni dar male materijalne, ali neizmjerne duhovne vrijednosti”, kaže ona. u njenom pismu. Riječ je o prinosu za bolesničko pomazanje. Papa u svom brevijaru čuva i Rosinu “oporuku” (umrla 1974.). U njemu ona govori svojim unucima, „Ako vas jednoga dana bol, bolest ili gubitak voljene osobe ispune nevoljom, uvijek se sjetite toga uzdah u svetohraništu, gdje se čuva najveći i najuzvišeniji mučenik, i pogled na Mariju u podnožju sv. Križa, može nanijeti kap melema na najdublje i najbolnije rane.”

Naposljetku, Papa u svom brevijaru čuva pjesmu pjesnika Nina Coste, Rassa Nostran-a, tekst koji ga podsjeća na njegove korijene. Ovaj tekst odaje počast siromašnim Pijemontežanima koji odlaze raditi izvan Italije, toj “autohtonoj, slobodnoj i tvrdoglavoj rasi” kojoj je pripadao njegov otac, a koji je prije preseljenja u Argentinu živio u gradiću Portacomaro.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er