BiHZANIMLJIVOSTI

Poskupjela struja na “temelju obnovljivih izvora energije”. Narod plaća skuplje el. energiju, a povlaštenima solarne elektrane. E moj narode….

Prije nešto par dana točnije 1.10.2020 Vlada FBiH je donijela zaključak o poskupljenju električne energije na temelju ne manje ni više zbog dobivanja energije iz obnovljivih izvora. Povećanje iznosi od dosadašnjih 0.002 KM bez PDV-a na 0.005 bez PDV-a na utrošen 1 KWh. Poštujemo da treba poskupjeti struja da nije ovo farsa što ćemo napisati.

Već par godina EU ulaže u obnovljive izvore energije poput vjetroelektrana ili solarnih sunčevih elektrana. Čak dobrim djelom EU i subfinancira nabavku potrebne dokumentacije kao i opreme koja se instalira na vaše domaćinstvo. Prije 20 dana smo pisali upravo o Hercegovini kao izvrsnoj lokaciji za obnovljive izvore energije. Ljeti prži sunce i dobar dio godine je sunčan, a kad nije tu bi ulogu preuzele vjetroelektrane.

Farsa u BiH što vam je potrebna legalizacija objekta koji košta poprilično, onda kad se legalizacija završi potrebno je oko 50 000 KM za solarnu elektranu proizvodnje do 20 KWh, što bi vam pokrilo godišnje troškove struje, a pri tom bi još zaradili. Hajde nije ni to problem, svaka banka bi rado sufinancirala projekta, problem je “Uhljebljenost, Zna se” Morate imate koje kakve veze da bi uopće dobili dozvolu od FERK-a pa od elektroprivrede da bi vam elektroprivreda otkupljivala energiju i time je plasirala preko mreže na tržište. U EU je normalno da vam elektro plaća 3 puta skuplje taj proizveden kilovat nego što ga plaćate kao domaćinstvo u otkupu, a kod nas čista mizerija, čak ispod ili u rangu s cjenom u otkupu.

Kratko i jasno, narod će plaćati onima koji su povlašteno dobili dozvolu za proizvodnju električne energije dobivene od obnovljivih izvora. Vlasnik solarne elektrane neće steći nekakvo bogatstvo, ali ovo poskupljenje na ime obnovljivih izvora energije će pokrpati financijske rupe u elektro distribuciji koji su načinili loša uprava ili kriminalne malverzacije s poslovanjem.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er