CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Pohođenje Marijino bila je prva euharistijska procesija

Pohođenje Marijino bila je prva euharistijska procesija! Blažena Djevica Marija bila je prvi Isusov “tabernakul” i kada je posjetila Elizabetu, donijela je sa sobom stvarnu prisutnost svoga Sina.

Iako možda ne smatramo blagdan Pohoda Marijina euharistijskim blagdanom, papa Benedikt XVI. povezao je to u govoru tijekom Godine euharistije 2005. godine. Najprije je primijetio kako je sveti Ivan Pavao II. Mariju nazvao „Ženom Euharistije“: U svojoj posljednjoj enciklici, Ecclesia de Eucharistia, naš ljubljeni papa Ivan Pavao II. predstavio nam ju je kao “Ženu Euharistije” kroz njezin život (usp. br. 53).

“Žena Euharistije” skroz, počevši od njezine nutarnje nastrojenosti: od Navještenja, kada se ponudila za Utjelovljenje Riječi Božje, do Križa i Uskrsnuća; “Žena od Euharistije” u razdoblju nakon Pedesetnice, kada je u sakramentu primila ono Tijelo koje je začela i nosila u svojoj utrobi. Imajući tu vezu na umu, zanimljivo je kako u nekim mjestima postoji tradicija pohranjivanja euharistije u tabernakulima koji se nalaze unutar kipova Blažene Djevice Marije, piše Aleteia.

Otac Stefano Manelli u svojoj knjizi Isus naša euharistijska ljubav ukratko objašnjava ovu tradiciju: [U] nekim crkvama u Francuskoj tabernakul je bio uklopljen u kip Gospe od Uznesenja. Značenje je posve jasno: Blažena Djevica Marija uvijek je ta koja nam daje Isusa, koji je blagoslovljeni Plod njezine djevičanske utrobe i Srce njezina Bezgrešnog Srca.

Prva euharistijska procesija

Papa Benedikt XVI. ide korak dalje i preuzima svu ovu simboliku i povezuje je s Marijinim pohodom Elizabeti: Danas posebno zastajemo kako bismo meditirali o otajstvu pohoda Djevice svetoj Elizabeti… Na određeni način možemo reći da je njezino putovanje bilo – volimo naglasiti u ovoj Godini euharistije – prva „euharistijska procesija ” u povijesti. Marija, živi Tabernakul Božji koji je postao tijelom, Kovčeg je Saveza u kojem je Gospodin pohodio i otkupio svoj narod. Isusova prisutnost ispunila ju je Duhom Svetim. Na mnogo se načina nadamo da svaka euharistijska procesija u kojoj sudjelujemo ima isti duh radosti. Nadamo se i molimo dok prolazimo ulicama da će i drugi prepoznati Isusa i biti ispunjeni Duhom Svetim, kao što je bila Elizabeta kad ju je Marija posjetila.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er