BiHVIJESTI

Pogledajte koliko je osoba prošle godine otišlo iz BiH u Njemačku

Bosanci i Hercegovci među prvih pet država svijeta po broju dobivenih viza, iza Kine, Indije, Brazila i Libana. Do kraja prošle godine, vize za boravak i rad u Njemačkoj dobilo je 17.254 osobe.

Kako je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova, najveći broj viza dan je za rad i spajanje obitelji, više od 80 posto. U detaljnoj tabeli vidi se i da je izdato 188 viza za studiranje, na primjer.  Detaljna tabela pokazuje i da je, kada se gleda svih šest država zapadnog Balkana, BiH uvjerljivo na prvom mjestu.

Slijedi je Kosovo, Srbija, pa Sjeverna Makedonija.  Statistika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke pokazuje da je s Kosova otišlo 14. 975, iz Srbije 13. 467, Sjeverne Makedonije 9.445, Albanije 8.260, Crne Gore 2.148 ljudi.  Gledano na broj stanovnika, državljani BiH su, uz Kosovo, vodeći na listi njemačkog ministarstva.

No, brojke su još poraznije, ako se ima na umu da veliki broj naših građana u Njemačku, ali ne samo tu državu, ode bez vize, radi na crno i nastoji legalizirati svoj status, ili se nakratko vrati kući, prepakuje stvari, pa nazad.  Pandemija koronavirusa nije ni zaustavila, niti ublažila ovaj trend, jer se zahtjevi za dobivanje viza radi i dalje.

www.medjugorje-news.com/dnevni.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er