VJERA I DUHOVNOST

Pet trudnoća u Bibliji koje su doista čudesne

Prisjetimo se brojnih izvanrednih trudnoća koje su se dogodile u Bibliji. Ova rođenja nisu samo neuobičajena, nego i čudesna. Oni uključuju nebesku intervenciju na način koji pokazuje Božju ljubav prema svojim vjernima.

Sara je rodila u dobi od 90 godina! Da, Abrahamova žena, koji je i sam imao 99 godina, rodila je i dojila svog sina Izaka nakon što je Bog zajamčio “ocu mnogih naroda” da će imati sina. Rođenje Izaka, koji će kasnije postati predak 12 izraelskih plemena, pokazalo je da ništa nije izvan Božje moći i da On uvijek drži svoja obećanja.

Rebeka Izakova žena nije mogla zatrudnjeti, ali je zatrudnjela molitvom i intervencijom Neba. Dok danas tek ultrazvučnim pregledom liječnici mogu utvrditi da žena očekuje blizance, Rebeka je mogla osjetiti da nosi bebe koje su se već natjecale jedna s drugom. Kada je pitala Boga o svojoj trudnoći, on je objavio: “Dva su naroda u tvojoj utrobi, dva naroda se razdvajaju dok su još u tebi; ali jedan će biti jači od drugoga, i stariji će služiti mlađem.” (Postanak 25:23) Doista, Rebeka je rodila dva dječačića, Jakova i Ezava.

Majka Samsonova Iako nismo obaviješteni o imenu Samsonove majke, rečeno je da nije mogla imati djece sa svojim mužem Manoahom. Međutim, u Sucima 13:6-7 rečeno nam je: “Došao mi je čovjek Božji; imao je izgled anđela Božjega, doista strašnog. Nisam ga pitao odakle je, niti mi je rekao kako se zove. Ali on mi reče: ‘Zatrudnjet ćeš i rodit ćeš sina. Zato ne pijte vina i ne jedite ništa nečisto. Jer dječak će biti nazirej Božji od utrobe majčine do smrti.’” Ovaj mali dječak postao je neustrašivi starozavjetni junak Samson, koji je bio ključan u porazu Filistejaca.

Elizabeta i njen muž, svećenik Zaharija, bili su stari i bez djece. Kao svećeniku to bi bilo posebno teško podnijeti, jer su u to vrijeme ljudi sterilitet smatrali znakom Božjeg nezadovoljstva parom. Međutim, nakon što se molio Bogu, Zahariji je rečeno: “Ne boj se, Zaharija, jer je tvoja molitva uslišana. Tvoja žena Elizabeta rodit će ti sina i dat ćeš mu ime Ivan. I imat ćete radost i veselje, i mnogi će se radovati njegovu rođenju, jer će on biti velik u očima Gospodina. Neće piti ni vina ni žestoka pića. On će biti ispunjen Duhom Svetim još od utrobe svoje majke.” (Luka 1,13-15) Ispunjen radošću, Zaharija je doslovno ostao bez riječi za vrijeme trudnoće njegove supruge. A kad je Elizabetina rođakinja, Djevica Marija, došla podijeliti vijest o vlastitoj trudnoći, Elizabetino dijete je poskočilo u njezinoj utrobi, a ona je bila ispunjena Duhom Svetim. Elizabetino dijete bio je naravno Ivan Krstitelj, koji će utrti put Kristu Spasitelju.

Blažena Djevica Marija! Najčudesnija od svih trudnoća je ona Marije, Majke Spasiteljeve. Sve u vezi s Marijinom trudnoćom i onim što je uslijedilo je čudo, uključujući i samo djevičansko začeće, Marijinu nepokolebljivu vjeru koja joj je omogućila da kaže “da” Gospodinu, prihvaćanje Josipa da podigne Božjeg Sina, te rođenje, život i uskrsnuće Krist sam. Prisjećajući se ovih doslovno čudesnih priča, shvaćamo da je svaki život uistinu dar koji dolazi od Boga.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er