CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Potrebno je hitno zauzimanje za uklanjanje nasilja nad ženama

Otrovni korov koji pogađa naše društvo i koji valja eliminirati iz korijena – tako je papa Franjo opisao nasilje nad ženama u poruci upućenoj promicateljima inicijative „Dugi val protiv muškoga nasilja nad ženama“ koju organiziraju Prvi program talijanskoga državnog radija i Sklonište za zlostavljane žene (Radio1Rai & Cadmi D.I.Re.).

Rimski biskup potiče da se prerežu kulturni i mentalni korijeni koji – kako je istaknuo – rastu na tlu predrasuda, posjedovanja, nepravde, piše Vatican News.

Valja odmah djelovati

Papa potiče sve ljude da ne ostanu ravnodušni, da odmah djeluju, i to na svim razinama, odlučno, žurno i hrabro, kako bi dali glas našim sestrama bez glasa. Naš se stupanj ljudskosti očituje u tomu kako postupamo sa ženama – napisao je Papa misleći na brojne žene koje su zlostavljane, izrabljivane, svedene na ropstvo, koje su žrtve arogancije onih koji misle da mogu raspolagati njihovim tijelom i životom, primorane podložiti se požudi muškaraca.

Žene smatrane predmetom

Na previše se mjesta i u previše situacija žene stavlja u drugi plan, smatrajući ih inferiornima, kao da su predmeti – primijetio je Sveti Otac. Kada se osobu svede na stvar, više se ne vidi njezino dostojanstvo; smatra ju se samo vlasništvom kojim se može raspolagati u svemu, čak i do toga da ju se potpuno ukloni – stoji u Papinoj poruci.

Gdje ima dominacije ima i zlostavljanja

Papa je istaknuo i dvosmislenu ulogu masovnih medija koji s jedne strane podupiru promicanje žena, ali s druge prenose poruke prožete hedonizmom i konzumerizmom, čiji modeli, muški i ženski, odgovaraju kriterijima uspjeha, samopotvrđivanja, natjecanja, te moći privlačenja drugih i dominacijom nad njima. Međutim – primijetio je – gdje ima dominacije ima i zlostavljanja, dok nas Gospodin želi slobodne i u punom dostojanstvu.

Odgajati za poštovanje

Upravo je zbog toga, prema riječima pape Franje, hitno potrebno odgojno djelovanje koje, počevši od obitelji, u središte stavlja osobu s njezinim dostojanstvom i promiče pravedne i uravnotežene odnose utemeljene na uzajamnom poštovanju i priznavanju.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er