CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo katoličkim medijima: Pomozite ljudima razlikovati dobro od zla

“Potrebni su nam mediji koji mogu pomoći ljudima, posebice mladima da razlikuju dobro od zla, da razviju zdravo prosuđivanje temeljeno na jasnom i nepristranom iznošenju činjenica, i da razumiju važnost djelovanja za pravdu, društveni sklad i poštivanje zajedničkog doma”, rekao je papa.

Papa Franjo uputio je poruku Katoličkom tiskovnom udruženju (CPA) pod čijim se pokroviteljstvom 30. lipnja – 2. srpnja održava konferencija na temu „Together while apart“ (Zajedno dok smo razdvojeni), objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa je na početku poruke napomenuo kako će CPA prvi put u svojoj povijesti održati virtualnu konferenciju, zbog trenutne zdravstvene situacije. S pandemijom koronavirusa na umu Papa je izrazio blizinu „onima koji su pogođeni virusom i onima koji su, ugrožavajući svoj život, radili i nastavljaju raditi pomažući braći i sestrama u potrebi“.

Primijetio je kako tema konferencije izražava osjećaj zajedništva koji je, paradoksalno, nastao iz iskustva socijalnog distanciranja. „Doista, iskustvo proteklih mjeseci pokazalo koliko je važno poslanje komunikacijskih medija u zbližavanju ljudi, skraćivanju distanci, pružanju nužnih informacija i otvaranju umova i srdaca istini.“

Osvrnuvši se na ideal jedinstva u različitosti, izražen i u američkom geslu E pluribus unum, Papa je istaknuo koliko je hitno potreban danas „u vremenu obilježenom sukobima i polarizacijom na što ni sama katolička zajednica nije imuna. Potrebni su nam mediji sposobni graditi mostove, braniti živote i rušiti zidove, vidljive i nevidljive, koji sprječavaju iskren dijalog i istinitu komunikaciju među pojedincima i zajednicama. Potrebni su nam mediji koji mogu pomoći ljudima, posebice mladima da razlikuju dobro od zla, da razviju zdravo prosuđivanje temeljeno na jasnom i nepristranom iznošenju činjenica, i da razumiju važnost djelovanja za pravdu, društveni sklad i poštivanje zajedničkog doma. Trebamo muževe i žene s uvjerenjem koji štite komunikaciju od svega što bi ju narušavalo ili ju iskrivljavalo za druge svrhe.“

Papa Franjo zamolio je katoličke medije da budu „ujedinjeni i znak jedinstva“ dodavši da mediji mogu biti veliki ili mali, ali da se te kategorije u Crkvi ne računaju jer smo svi „kršteni u jednom Duhu i članovi smo jednog Tijela“.

Papa je poručio kako komunikacija nije samo stvar profesionalne kompetencije nego „profesionalni komunikator sebe potpuno posvećuje dobrobiti drugih“. „Ne možemo istinski komunicirati osim ako ne postanemo osobno uključeni, osim ako osobno potvrdimo istinitost poruke koju prenosimo. Sva komunikacija ima svoj konačni izvor u životu Trojedinog Boga koji s nama dijeli bogatstvo svoga božanskog života i zauzvrat nas poziva da svojim jedinstvom u službi njegove istine komuniciramo to blago ostalima“, dodao je.

Na kraju je poručio kako je duh zajedništva s rimskim biskupom uvijek bio zaštitni znak katoličkog novinarstva u SAD-u i Kanadi. Poželio je da taj duh drži katoličke medije ujedinjene u vjeri te ih učini otpornima na prolazne kulturne hirove kojima nedostaje miris evanđeoske istine. „Nastavimo moliti za pomirenje i mir u našem svijetu“, zaključio je papa Franjo.

IKA

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er