PAPA FRANJO

Papa Franjo: Glad u svijetu bi nestala da se oružje ne proizvodi godinu dana

Papa Franjo obratio se u petak, 2. prosinca, izaslanstvu Latinskoameričkog rabinskog sjemeništa iz Argentine, tijekom audijencije održane u Vatikanu. Patim zbog ovog rata – rekao je, govoreći bez unaprijed pripremljenoga teksta i osvrćući se na rat u Ukrajini.

Braća protiv braće, ali ne samo to. Kad pomislimo da su u samo jednom stoljeću bila tri svjetska rata: prva dva i sad ovaj. K tomu, kad pomislimo da bi glad u svijetu nestala, ako se godinu dana ne proizvodi oružje. Trpim kada vidim kako se isprobavaju dronovi koji su kružili iznad Ukrajine. To su nova oružja koja testiraju, na račun ljudi koji umiru – istaknuo je Papa.

Primjer bratstva

Pitanje koje si postavlja rimski biskup o čovjekovoj blagosti nalazi odgovor kod Jeremije. Stoga je uputio snažan poticaj svima da rade kao braća. Protiv kulture okrutnosti, radimo polazeći od naše vjere – kazao je – sa zajedničkim svetim knjigama i dajući primjer bratstva, prenosi Vatican News

Klanjati se, služiti, pomagati

Papa se osvrnuo i na one koji ga, razmišljajući o njegovim riječima, nazivaju „komunistom“ jer govori o društvenim stvarima, umjesto da govori o Bogu. Međutim, dodao je kako je u Bibliji prisutna pravednost srca, uvijek povezana s Bogom i bližnjim, stoga se klanjamo i služimo, klanjamo i pomažemo jedni drugima. Onaj tko samo pomaže, a ne klanja se, dobar je ateist, ništa više. Tko se klanja, a ne pomaže, cinik je, lažov. Te dvije stvari idu zajedno. I za to se moramo boriti, da naša vjera postane djelo i da naša djela dovedu do vjere – istaknuo je papa Franjo.

Osposobite nove društvene vođe

Izaslanstvo Latinskoameričkog rabinskog sjemeništa „Marshall T. Meyeriznijelo je Papi prijedlog društvene promjene kroz osposobljavanje novih društvenih vođa, polazeći od zajedničke duhovne perspektive. Cilj je koji se može ostvariti u zajedništvu sa Svetom Stolicom kroz obrazovne centre, centre duhovnosti i pokrete mladih.

U intervjuu za Vatican News, rektor Latinoameričkog rabinskog sjemeništa, argentinski rabin Ariel Stofenmacher istaknuo je da se prijedlog odnosi na razumijevanje potreba ovoga svijeta i s vizijom koju Papa ima u vezi s tim potrebama, u smislu stavljanja pozornosti na siromašne i zaštitu okoliša. Otuda i potreba da osposobljavamo nove društvene vođe kroz smjer obrazovanja kako bismo se odlučno pozabavili izazovima društva kao što su diskriminacija, siromaštvo, nezaposlenost i rodno uvjetovano nasilje.

Latinskoameričko rabinsko sjemenište vodeće je središte židovske duhovnosti i obrazovanja u Latinskoj Americi. Rabin Marshall T. Meyer, po kojemu sjemenište i nosi ime osnovao je sjemenište 1962. u gradu Buenos Airesu. Urede imaju i u Montevideu i Santiagu de Chileu.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er