CRKVAPAPA FRANJO

Ovo su neke od najomiljenijih marijanskih pobožnosti pape Franje

Gospa koja razvezije čvorove, Gospa od Bonaria … Otkrijte neke od najomiljenijih i najpoznatijih marijanskih pobožnosti pape Franje!

“Ovo je Gospa: Ona pokazuje na Isusa, uvijek. Nikad sama sebe”, rekao je papa Franjo skupini redovnica i redovnica 19. rujna 2021. “Ona je samo učenica i Majka. I stoga kao Majka trebamo misliti na nju, tražiti je i moliti joj se. U majčinstvu Naše Gospe vidimo majčinstvo Crkve koja prima sve, dobre i zle: sve”, rekao je u travnju 2020.

Papa Franjo uvijek je glasno govorio o svojoj pobožnosti prema Gospi, Isusovoj majci, kao putu koji pomaže katolicima da otkriju materinstvo Crkve i na kraju dovedu vjernike Kristu. Tijekom svog pontifikata posjećivao je marijanska svetišta, prinosio “zlatne ruže” nekoliko marijanskih ikona ili svetišta, neprestano se molio Djevici i izražavao svoju pobožnost.

Portal Aleteia predstavlja neke od najomiljenijih marijanskih ikona pape Franje koje su obilježile njegov pontifikat.

1 SALUS POPULI ROMANI Salus populi romani (što znači “spas rimskog naroda”) ikona je koja prikazuje Djevicu Mariju s malim Isusom i nalazi se u Papinskoj bazilici Svete Marije Velike u Rimu. Prema predaji naslikao ju je evanđelist Luka, a krajem 6. stoljeća nošena je u procesiji gradom radi zaštite od kuge, po čemu je i dobila naziv.

Od izbora pape Franje 2013. ova ikona i bazilika postale su glavne slike njegova pontifikata, budući da su mu obje vrlo drage. On ga je zapravo prvi put posjetio da se moli kao Papa 14. ožujka 2013., dan nakon svog izbora. Također je rekao da će biti pokopan u ovoj papinskoj bazilici. Otkako je postao Papa, posjetio je ovu ikonu 117 puta, uvijek prolazeći prije i nakon polaska na međunarodna putovanja ili u važnim trenucima svog pontifikata. “Cijeli Marijin život je hvalospjev životu, hvalospjev ljubavi prema životu: ona je rodila Isusa u tijelu i pratila rođenje Crkve na Kalvariji i u Gornjoj sobi. Salus populi romani je majka koja nam daje zdravlje u rastu, ona nam daje zdravlje u suočavanju i prevladavanju problema, ona nam daje zdravlje da bismo bili slobodni da donosimo konačne odluke,” rekao je papa Franjo u svibnju 2013. “Majka uči kako da budemo plodni, da budemo otvoreni životu i da uvijek donosimo dobre plodove, radosne plodove, plodove pune nade, i da nikad ne gubimo nadu, da drugima dajemo život, tjelesni i duhovni život.”

2 MARIJA KOJA RAZVEZUJE ČVOROVE Nekoliko novinara koji su dobili priliku intervjuirati papu Franju učinili su to u rezidenciji Casa Santa Marta u kojoj on živi, ​​sa zanimljivom ikonom Gospe koja visi u pozadini, prikazuje je u crvenoj i plavoj boji i drži zavezanu vrpcu. Izvorna ikona datira iz ranih 1700-ih i nalazi se u Augsburgu, Njemačka, u crkvi St. Peter am Perlach. Sliku je naručio unuk bračnog para koji je izbjegao razvod nakon što su krizu u svom braku povjerili Djevici Mariji. Bijela vrpca s njihove svadbene ceremonije koja je bila puna čvorova očito je tada odvezana. Slikar je bio inspiriran citatom svetog Ireneja koji kaže da je “čvor Evine neposlušnosti razriješen Marijinom poslušnošću”. Papa Franjo dobio je sliku ove ikone 1990-ih od časne sestre koju je upoznao u Njemačkoj tijekom studija i toliko mu se svidjela da ju je podijelio uokolo. Godine 2021. zaključio je molitveni maraton za kraj pandemije COVID-19 povjerivši pet nakana Mariji koja razvezuje čvorove. „Božjem milosrđu ništa nije nemoguće! Čak i najzamršenije čvorove razriješi njegova milost. A Marija, čije je ‘da’ otvorilo Bogu vrata da razmrsi čvor drevne neposlušnosti, Majka je koja nas strpljivo i s ljubavlju privodi Bogu, da on svojim očinskim milosrđem razmrsi čvorove naše duše,” Papa je u listopadu 2013.

3 NAŠA GOSPA OD BONARIJA Kad god papa Franjo putuje avionom, uvijek sjedi u prvom redu gdje, koja god aviokompanija iznajmila svoj zrakoplov Svetoj Stolici, ispred sebe uvijek pričvrsti sliku Marije. Dvije najčešće ikone koje ga prate na putovanjima su Gospa od Bonaria i Gospa od Loreta.

Gospa od Bonaria (također poznata kao Gospa od lijepih vjetrova: bon-aria), marijanski je naslov povezan sa svetištem u gradu Cagliariju na Sardiniji u Italiji. Zapravo je zaštitnica Sardinije i pomoraca i putnika. Upravo je njezina titula očito nadahnula španjolske mornare da nazovu novi grad u Južnoj Americi, “Buenos Aires” (pogodan vjetar na španjolskom), danas glavni grad Argentine i rodni grad pape Franje. Papa je u rujnu 2013. posjetio marijansko svetište u Cagliariju.

GOSPA OD LORETA Gospa od Loreta marijanski je naslov povezan sa svetištem u Loretu u Italiji, u kojem se, prema predaji, nalaze zidovi Marijine kuće koja je čudesno pronašla put iz Svete zemlje u Europu 1200-ih godina. Godine 1920. Gospa od Loreta proglašena je zaštitnicom zrakoplovaca. Papa Franjo posjetio je ovo marijansko svetište u ožujku 2019. Blagdan Gospe od Loreta učinio je blagdanom sveopće Crkve.

„Sveta kuća u Loretu podsjeća nas da gdje god bili, imamo dom koji čuva naše kršćanske korijene; i imamo Majku koja bdije nad nama. Kuća je Crkva, a Majka je Marija. Od nje se prije svega učimo poniznosti, a to je put koji vodi u nebo”, rekao je Papa u prosincu 2021.

4 GOSPA OD LUJANA Gospa od Lujana zaštitnica je Argentine, a njezin naslov potječe od kipa iz 16. stoljeća koji se nalazi u svetištu u gradu Lujan. Prema predaji, kip je bio iz Brazila i bio je dopremljen u Argentinu, ali kada je konvoj koji ga je nosio stigao do Lujana, nije se mogao dalje kretati. Tako je kip ostao ondje i nedugo zatim rasla je pobožnost oko njega. Prije nego što je postao papa, dok je još bio nadbiskup Buenos Airesa, Franjo je često posjećivao svetište i u njemu slušao ispovijedi, osobito oko 8. svibnja, blagdana Gospe od Lujana. On očito ima kip ove Marije u svojoj rezidenciji u Casa Santa Marta u Vatikanu. Kada je u rujnu 2024. posjetio Papuu Novu Gvineju, biskupiji Vanimo poklonio je zlatnu ružu koju je stavio pred prikaz Gospe od Lujana. “Bliži se 8. svibnja… i moje srce ‘putuje’ u Lujan,” rekao je papa Franjo u pismu mjesnom biskupu 2020. “Molit ću je da se brine za nas i – budući da sam grešnik – molit će je da nam podari milost da uvijek tražimo oproštenje, da se nikada ne umorimo tražiti oprost… jer znamo da se njezin Sin nikada ne umara opraštati.”

5 GOSPA FATIMSKA Godine 2017. papa Franjo posjetio je svetište Gospe Fatimske u Portugalu na 100. obljetnicu ukazanja i darovao Djevici Mariji zlatnu ružu. Ovom prilikom proglasio je svetima i dvoje pastirčića kojima se ukazala Marija, sv. Francisco i Jacinta Marto. No, njegova privrženost Fatimi vidljiva je od ranije tijekom njegova pontifikata, jer je u listopadu 2013., niti godinu dana nakon izbora, posvetio svijet Bezgrešnom Srcu Marijinu pred kipom Gospe Fatimske. To je ponovno učinio u ožujku 2022., mjesec dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, kada je te dvije zemlje posvetio Marijinu srcu. Također je drugi put posjetio svetište 2023. godine, kada je otišao u Portugal na lisabonski Svjetski dan mladih. “Prema uvjerenju i iskustvu mnogih hodočasnika, ako ne i svih, Fatima je više od svega ovaj plašt Svjetla koji nas štiti, ovdje kao gotovo nigdje drugdje na zemlji. Trebamo se samo uteći pod zaštitu Djevice Marije i zamoliti je, kao što uči Salve Regina: ‘pokaži nam … Isusa’”, rekao je tijekom kanonizacije mladih vidioca 2017. “Dragi hodočasnici, imamo Majka, imamo Majku! Držeći se nje poput djece, živimo u nadi koja počiva na Isusu.”

Ovo nije iscrpan popis jer postoje i drugi marijanski naslovi za koje je papa Franjo vezan, kao što su Bezgrešno začeće i Gospa od Guadalupe. Ipak, Papina privrženost Mariji u svim njezinim aspektima naglašava njegovu privrženost Kristovoj majci, koja vjernike želi približiti svom sinu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er