Uncategorized

Ovo su 3 počasti dane svetoj Mariji Magdaleni, prema sv. Tomi Akvinskom

Sveti Toma Akvinski navodi tri časti koje se daju svetoj Mariji Magdaleni i koje joj daju poseban značaj na popisu svetaca. Sveta Marija Magdalena pojavljuje se na nekoliko mjesta u Bibliji, iako se najistaknutije spominje odmah nakon Isusova uskrsnuća u Evanđelju po Ivanu.

Sveti Toma Akvinski razmišlja o ovom odlomku u svom komentaru Evanđelja i navodi da su joj u ovom susretu dane tri časti ili “privilegije”. Obratite pažnju na tri privilegije dane Mariji Magdaleni. Prvo, imala je privilegiju biti prorok jer je bila dovoljno dostojna vidjeti anđele, jer prorok je posrednik između anđela i ljudi. Drugo, imala je dostojanstvo ili rang anđela utoliko što je gledala u Krista, u kojega anđeli žele gledati. Treće, imala je službu apostola; doista, bila je apostol apostolima utoliko što je njezina zadaća bila navijestiti učenicima uskrsnuće našega Gospodina. Dakle, kao što je žena prva navijestila riječi smrti, tako je žena bila ta koja će prva navijestiti riječi života, piše Aleteia.

I sveti Ivan Pavao II. vidio je ove posebne počasti Mariji Magdaleni, razmišljajući o njima u svom apostolskom pismu Mulieris Dignitatem. Stoga su je prozvali “apostolom nad apostolima”. Marija Magdalena bila je prvi očevidac uskrslog Krista, pa je stoga i prva svjedočila za njega pred apostolima. Ovaj događaj, na neki način, kruniše sve što je prethodno rečeno o tome da je Krist povjerio božanske istine ženama kao i muškarcima. Može se reći da su se time ispunile riječi proroka: “Izlit ću duh svoj na svako tijelo; proricat će vaši sinovi i vaše kćeri” (Jl 3,1). Ne treba se čuditi što je Crkva spomen Marije Magdalene proslavila vrlo svečano i Crkva je ponovno vratila tu čast, uzdignuvši 22. srpnja u rang “blagdana”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er