VJERA I DUHOVNOST

Ovo je izvanredna priča o tome kako je nastala pobožnost Mariji koja Razvezuje čvorove

Pobožnost prema Mariji koja Razvezuje čvorove stara je oko 300 godina. Međutim, postala je raširenija nakon što ju je papa Franjo promovirao posljednjih godina. Papa Franjo je rekao: Po Mariji, “svi čvorovi našega srca, svaki čvor naše savjesti mogu se razriješiti.” Za razliku od mnogih marijanskih pobožnosti, pobožnost prema Mariji Razrješiteljici čvorova nastala je Gospinim zagovorom, a ne ukazanjem.

Njemački plemić Wolfgang Langenmantel i njegova supruga Sophie bili su na rubu razvoda. Wolfgang je bio jako izbezumljen i obratio se isusovačkom svećeniku ocu Jakobu Remu za savjet. Njih su se dvoje pri svakom susretu zajedno molili Blaženoj Djevici Mariji za Wolfgangov brak. Tijekom njihovog posljednjeg susreta 28. rujna 1615., Wolfgang je dao ocu Remu svoju vjenčanu vrpcu. Wolfgang i Sophie vezali su jedno drugo ovom vrpcom tijekom ceremonije vjenčanja kao simbol jedinstva. Otac Rem je podigao vrpcu i stavio je uz sliku Gospe Snježne. Zamolio je Mariju da “razveže čvorove” Wolfgangovog braka.

Vrpca je tada olabavila, potpuno se odvezala i postala iznimno bijela. Nakon što se to dogodilo, Wolfgang i Sophie su se pomirili. Iako ova priča opisuje kako je slika nastala, biskup iz drugog stoljeća, sveti Irenej, Mariju je također nazivao “razrješiteljicom”.

„Čvor Evine neposlušnosti razriješen je Marijinom poslušnošću; Što je Eva vezala svojom nevjerom, to je Djevica Marija razriješila svojom vjerom.” – Sveti Irenej

Wolfgangov i Sophien unuk, otac Hieronymus Langenmantel, postao je svećenik i zatražio je sliku u znak sjećanja na priču. Na slici Marija razvezuje bračne čvorove. Jedan joj anđeo daje zavezanu vrpcu, dok drugi drži nevezanu stranu i daje nam je. Marija također smrskava Sotoninu glavu, što predstavlja njezino Bezgrešno začeće. Golub iznad njezine glave simbolizira njezina zaručnika, Duha Svetoga. Pri dnu slike sveti Rafael arkanđeo i Wolfgang hodaju prema samostanu.

Johann Melchior Georg Schmittdner naslikao je sliku oko 1700. Izložena je u crkvi sv. Petra u Augsburgu, Bavarska, u Njemačkoj.

Postoji nekoliko molitava Mariji, Razrješiteljici čvorova, uključujući devetnicu i molitvu pape Franje. Papa Franjo zavolio je ovu pobožnost nakon što ju je vidio dok je studirao u Njemačkoj 1980-ih. Ova pobožnost posebno pomaže onima koji imaju bračne ili obiteljske probleme, pa čak i nemoguće slučajeve. „Božjem milosrđu ništa nije nemoguće! Čak i najzamršenije čvorove razriješi njegova milost. A Marija, čije je ‘da’ otvorilo Bogu vrata da razmrsi čvor drevne neposlušnosti, Majka je koja nas strpljivo i s ljubavlju privodi Bogu, da on svojim očinskim milosrđem razmrsi čvorove naše duše.” – Papa Franjo

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er