VJERA I DUHOVNOST

ČUDESNO Objašnjen bogati simbolizam u drevnoj ikoni Gospe od Neprestane Pomoći

Gospa od Neprestane Pomoći je drevna marijanska pobožnost koju Katolička i Pravoslavna Crkva štuju kroz stoljeća.

Ikona je kršćanska slika vrlo bogata simbolima, koja nam pomaže u razmatranju svetih otajstava. Svaki element ikone ima veliko katehetsko značenje. Ikona Gospe od Brze Pomoći također je bogata simbolikom. Evo značenja ikone Gospe od Brze Pomoći:

Foto: Public Domain

1. Grčki inicijali “Θεο τόκος” “Θεο τόκος” ili “Theotokos” znači Majka Božja.

2. Zlatne krune Gospina kruna predstavlja mnoga čuda koja je činila pod naslovom “Gospa od Neprestane Pomoći”. Krune i na Isusu i na Gospi predstavljaju kraljevstvo.

3. Zvijezda Zvijezda na Gospinom velu podsjeća nas da je ona Zvijezda mora koja nas vodi u sigurnu luku, a to je Krist.

4. Grčki inicijali za “Sveti Mihael Arkanđeo” Ispod ovih grčkih slova Arkanđeo drži koplje i spužvu Kristove muke.

5. Grčki inicijali za “Sveti arkanđeo Gabrijel” Ispod ovih slova sveti Gabrijel drži Kristov križ i čavle.

6. Marijina usta Marijina su usta mala da bi označila njezino tiho sjećanje i molitvu.

7. Marijine žalosne oči Gospine oči gledaju od Isusa u nas. Ona je žalosna i moli nas da izbjegavamo grijeh i ljubimo njezina Sina, Isusa, koji je umro za nas. Naši su grijesi rezultirali Njegovom patnjom. Ona nas želi i moli da Ga volimo. Drugo tumačenje uključuje njezine velike oči, koje vide naše probleme i potrebe. Ona nas uvijek gleda.

8. Crvena tunika Boja koju su nosile djevice u vrijeme Krista. Prema drugom tumačenju, ova boja također predstavlja kraljevsku vlast.

9. Grčki inicijali ICXC ICXC znači “Isus Krist”.

10. Kristove ruke Kristovi su dlanovi okrenuti prema dolje. Stavlja ih u Gospinu, što ukazuje da su milosti predanja u njezinim rukama.

11. Žuta pozadina Žuta boja simbolizira nebo, gdje stoluju Isus i Marija. Žuta se provlači i kroz njihovu odjeću, pokazujući tako da mogu donijeti nebesku sreću umornim ljudskim srcima.

12. Tamnoplavi plašt Majke su u Palestini nosile tamnoplavu boju.

13. Marijina lijeva ruka Ona drži Kristovu ruku u držanju posjedovanja, koje posjeduje Krista. To je ruka utjehe svima kojima pomaže.

14. Široka sandala Pala sandala ima različita tumačenja. U jednom tumačenju, labava sandala predstavlja Isusa kako žurno trči svojoj majci, dok gleda u anđele koji drže instrumente Njegove muke i smrti. Sandala također predstavlja Kristovu božansku prirodu, “odvezanu od granica zemlje”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er