VJERA I DUHOVNOST

Neka ovaj svetac svojim zagovorom vodi vašu obitelj ovog kolovoza

Euharistija, evanđelja, krunica… pogledajte ove preporuke jednog svetog pape kojeg slavimo ovaj mjesec. Kolovoza je mjesec koji Katolička Crkva posvećuje Bezgrješnom Srcu Marijinu. Pozvani smo svoju djecu povjeriti brizi Bezgrješnog Srca Marijina sa svakom krunicom koju molimo.

U ovom mjesecu zazovimo jednog od velikih svetaca kolovoza: svetog Pija X., kao našeg zagovornika i vodiča, koji nas vodi bliže srcu naše Blažene Majke načinom na koji se okupljamo s našim obiteljima na molitvu i načinom na koji poučavamo djeca u vjeri. 21. kolovoza njegov je spomendan.

Sveti Pio X. rođen je 1835., izabran je za papu 1903., a umro je 1914. Bio je briljantan i pobožan papa skromnih početaka. Bio je dijete krojačice i postolara. Ne samo da je bio oštrouman učitelj koji se borio protiv zabluda modernizma, nego je bio i nježan kateheta koji je nosio slatkiše da ih dijeli djeci na ulici, dajući im upute o slatkoći vjere. U skladu sa svojom brigom i poštovanjem prema mladim dušama, papa Pio X. je svojim dekretom Quam Singulari snizio dob prve pričesti sa 12 na dob razuma, odnosno na oko 7 godina. Ovo je jedan od mnogih razloga zašto se papa Sveti Pio X. često naziva “Papa euharistije”.

Evo tri razmišljanja svetog Pija X. koja služe kao mudrost za obogaćivanje naših obitelji i djece, koje prenosimo sa postala aleteia.org.

1) “Jednom zauvijek, ljubljena djeco … najsigurniji, najlakši, najkraći put (u nebo) je po Euharistiji … tamo kušamo radosti raja.” U ovoj godini euharistijskog obnove, ovo je prekrasan podsjetnik pape svetog Pija X. na važnost izvora i vrhunca naše vjere. Svoju djecu moramo od malih nogu učiti da ništa nije vrednije i važnije i da naš euharistijski Gospodin daje duševni mir kakav svijet ne može dati. Ovo učimo pokazujući važnost česte ispovijedi, kako bismo mogli primiti blago Euharistije u stanju milosti. Ovo podučavamo tako što nikada ne izostajemo iz crkve nedjeljom, čak i ako sport ili druge svjetovne brige to čine izazovnim. U dane kada ih možemo voditi čak i na dnevnu misu, učinimo to. Ne ostavimo nikakve sumnje za njih dok odrastaju, da je ono što mama i tata najviše cijene blago u svetohraništu.

2) “Ništa nam ne bi bilo drago nego vidjeti da naša ljubljena djeca stječu naviku čitanja Evanđelja … ne samo s vremena na vrijeme, nego svaki dan.” Jedan od načina da to učinimo je da našoj djeci naglas čitamo zakazana dnevna misna čitanja. Drugi način je da čitanje dječje Biblije postane večernja tradicija, kao dio priča za laku noć. Starija djeca mogu se pridružiti roditeljima za večernje čitanje Svetog pisma, a dio toga mogu biti i razgovori o pročitanom.

3) „Krunica je najljepša i milošću najbogatija od svih molitvi; to je molitva koja najviše dira Srce Majke Božje … i ako želite da mir zavlada u vašim domovima, molite obiteljsku krunicu.” Može biti napast preskočiti krunicu kada je obitelj umorna ili zaposlena, ali na mnogo načina, tada najviše trebamo moliti. Zašto ne bismo obiteljsku krunicu učinili redovnim dijelom rutine, jednako bitnom za razvoj naše djece poput zdravog doručka ili večernjeg pranja zuba? Ovo je način da se osigura da se krunica moli svakodnevno. Kako je rekao otac Patrick Peyton je rekao: “Obitelj koja moli zajedno ostaje zajedno.”

Ovog kolovoza, slijedimo primjer pape svetog Pija X. dok nas vodi bliže Gospinom Bezgrješnom Srcu … i jedne drugima, jednu po jednu obitelj!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er