BiHCRKVA

Nadbiskup Tomo Vukšić na Veliku Gospu slavio misu na Stupu

Svečano euharistijsko slavlje, 15. kolovoza, u večernjim satima na svetkovinu Uznesenja BDM-a u sarajevskom naselju Stup – istoimenoj župi i svetištu predvodio je nadbiskup Tomo Vukšić

Svečano euharistijsko slavlje, 15. kolovoza, u večernjim satima na svetkovinu Uznesenja BDM-a u sarajevskom naselju Stup – istoimenoj župi i svetištu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, objavila je nedjelja.ba.

Uz njega je u koncelebraciji bilo 10-ak svećenika, među kojima i domaćin, stupski župnik, čuvar svetišta i sarajevski dekan preč. Miroslav Ćavar kao i tajnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Javier Camañes-Forés.

Misno slavlje, tradicionalno, na vanjskom oltaru započelo je uvodnom procesijom sa zavjetnom Gospinom slikom.

Okupljene vjernike, koji su ispunili nemalo župno dvorište, pozdravio je župnik Ćavar. „Donijeli smo ovdje, pred Majku, i svoje osobne brige, probleme, bolesti, molitve i zahvale. Gospo Stupska, vjeru nam čuvaj, od zla nas brani, nad nama bdij i moli za nas“, kazao je.

Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup Vukšić istaknuo je kako zahvaljujemo Gospodinu Bogu što je cijeli ljudski rod obradovao Isusovim uskrsnućem i što je u Marijinu uznesenju ispunio ono što je Sv. Pavao zapisao: „Najprije Krist, a onda koji su Kristovi.“ „Gospino uznesenje na nebesa jest ostvarenje toga pavlovskoga, biblijskoga obećanja, odnosno ispunjenje onoga što kao vjernici stalno ispovijedamo i čemu se uvijek nadamo – da vjerujemo u uskrsnuće tijela i život vječni. Ne samo nekoga tijela i u nečiji život vječni, nego također u uskrsnuće svoga tijela i u svoj život vječni“, napomenuo je biskup Tomo.

Poruka svetkovine
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja nadbiskup vrhbosanski uputio je prigodnu propovijed podsjetivši na riječi: „Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina“. „Draga braćo i sestre, neka ove riječi koje je Elizabeta uputila Blaženoj Djevici Mariji, budu riječ vodilja kroz ovo naše razmišljanje. Danas je svetkovina Uznesenja Gospina. Tu istinu kršćanske vjere, kao tajnu koju razumom ne možemo dokučiti, prihvaćamo vjerom. Stoga večeras, kao u gorju u one davne dane kad je Gospa došla njoj u posjet, Elizabeta svakome od nas ponavlja iste riječi: blažena ti, što povjerova/ blažen ti, što povjerova, da će se ispuniti što je rekao Gospodin. A što je rekao Gospodin? – Da je Isus uskrsnuo, da je uskrsnuće božansko obećanje ljudskom rodu, svakome čovjeku pojedinačno; da je to osnovna istina o Isusu Kristu, Bogu i čovjeku koji je došao na ovaj svijet da bi uskrsnuo radi nas i radi našega uskrsnuća. On je već bio tamo odakle je došao, pa se vratio. Blažen/a ti, što povjerova da će tako i tebi biti. To je osnovni i sadržaj i poruka današnjega blagdana. Poruka koja se od dana Isusova uskrsnuća na različite načine ponavlja Isusovim vjernicima i oni je ispovijedaju na način vlastite vjere“, objasnio je nadbiskup vrhbosanski.

Potvrda ispunjenog obećanja
Progovorivši o stvarnosti vjere kazao je, kako je „Vjera je već imanje onoga čemu se nadamo“. „Jer to čemu se nadamo, u obliku naše nade u nama već postoji. Uznesenje Gospino tako je i naše promaknuće, jer vidjevši njezino uznesenje na nebesa, koje se temelji na Isusovu uskrsnuću i na biblijskom obećanju da će poslije prvine – koji je Krist slijediti i oni drugi, vjerujemo da slična budućnost čeka i svakoga od nas. Stoga, blaženi mi koji vjerujemo, blaženi mi koji se nadamo, blaženi mi koji po zagovoru Blažene Djevice Marije na nebo uznesene želimo da nam se život samo promjeni jer se ne oduzima. Već da ga, nakon budućega usnuća nastavimo zauvijek, zajedno s BDM, zajedno sa svim svecima za koje vjerujemo da jesu na nebesima. Gospino uznesenje je i razloga naše nade, zapravo izvedeni razlog naše nade – jer je Isusovo uskrsnuće razlog i njezinoga uznesenja na nebesa, kao što je razlog i svih naših nada. Ali, Gospino uznesenje je potvrda da Gospodin ispunjava svoja obećanja“, poručio je mons. Vukšić.

Pri kraju misnog slavlja, formirana je procesija sa svijećama i zavjetnom slikom te se s pjesmom krenulo prema Gospinoj spilji gdje su moljene litanije i podijeljen završni blagoslov.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor mladih župe Stup.

Spomenimo kako se i ove godine vjernička zajednica na Stupu za proslavu patrona pripremala misama trodnevnicama. Na sam dan patrona slavljene su još sv. mise u 7, 9 i 11 sati – koju je predvodio profesor na sarajevskom KBF-u vlč. Ljubo Zadrić. 

ktabkbih

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er