HERCEGOVINAVIJESTI

Mostarski studenti na ulicama

Na Rondou u prosvjednom okupljanju okupilo se nekoliko stotina studenata.Ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 posto, reorganizacija Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i puna transparentnost školarina, zahtjev je s prosvjednog skupa ispred zgrade Rektorata mostarskog Sveučilišta koji je održan u srijedu popodne.

”Smanjite školarinu”, ”Uhljebi”, ”Dođoh, vidjeh, uplatih”, ”Znamo šta možemo”… neke su od poruka mostarskih studenata koji su prosvjednom šetnjom blokirali promet na kružnom toku.

”Ovo nije političko okupljanje niti vezano za kampanju. Politike u ovom prosvjedu nema. Politika postoji samo u Rektoratu i Studentskom zboru”, rekao je Marko Vračević, jedan od organizatora. ”Tražimo očitovanje Rektorata da se počnu baviti pitanjima studenata. Tražimo smanjenje školarina za 25 posto”, rekao je i dodao kako to neće utjecati na proračun Sveučilišta na čijim su računima višemilijunski iznosi. Rekao je kako neki semestri koštaju i preko 1000 KM. Hrkać je rekao kako su na Pravnom fakultetu studentima za online nastavu javili u subotu dok su svi koji dolaze sa strane već platili stanarine. ”Javili su nam dva dana prije početka nastave. Taj čin je sramotan i ovo je početak naše borbe za studentska prava.

Ovo će, nadam se, pokrenuti val promjena. Kolektivna je šutnja jedan od je problema. Mislili su da će uvođenje online nastave biti prešućeno ali evo nije. Njima je očito bitna samo uplatnica”, rekao je Hrkać.

Uoči prosvjeda vladala je prepirka među studentima jer su studentske udruge, koje su odbile podržati prosvjed, tvrdile kako iza njega stoji politika jer su organizatori prosvjeda Vračević i Hrkać članovi Naše stranke, odnosno Hrvatske republikanske stranke. Njih dvojica su političke motive negirali rekavši kako se samo bore za studentska prava. Studentski zbor rekao je kako neće podržati prosvjede jer su politički motivirani te da su oni adresa na kojoj treba rješavati probleme te da ih  oni rješavaju.

www.medjugorje-news.com/bljesak.info

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er