HERCEGOVINAVIJESTI

Mostar dobiva novu pedijatriju

Trenutni radovi iskopa, pojašnjava voditelj projekta, izvode se u svrhu proširenja buduće prometnice.

”Trenutno smo u fazi tehničke pripreme i organiziranja gradilišta u svrhu osiguranja izvođenja radova i izgradnje zgrade Klinike za dječje bolesti”, kazao je za Bljesak.info voditelj projekta izgradnje zgrade mostarske pedijatrije ispred Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Robert Glibić. –

Izgradnju zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar na Bijelom Brijegu u Mostaru izvodi Konzorcij tvrtki ‘A3 d.o.o.’ Široki Brijeg i TT-kabeli d.o.o. Široki Brijeg, a vrijednost izvođačkog ugovora je 17.524,942,56 KM (bez PDV-a).

Glavni projekt uradio je projektni biro ‘Urbis 86’ d.o.o. Široki Brijeg, a reviziju dokumentacije obavio je biro ‘Čovjek i prostor’ d.o.o. Mostar. Nadzor nad izvođenjem radova i izgradnjom zgrade Klinike, potvrđeno je iz SKB-a, radit će projektni biro ‘Marben’ d.o.o. Čitluk.

Izvođač radova, kaže Glibić, pristupio je izvođenju Pripremnih i prethodnih radova koji su neophodni da se gradilište osposobi, uredi i organizira prema projektu organizacije građenja. Te aktivnosti podrazumijevaju raščišćavanje gradilišta, uređenje gradilišnih cesta, odnosno pristupne i gradilišne ceste, osvjetljenje gradilišta i pogonska energija, osiguranje instalacija vodovoda i kanalizacije i ostalih instalacija i priključaka neophodni za odvijanje građevinskog procesa, privremeni objekti za smještaj radnika i prehranu radnika, uredi za tehničko osoblje, sanitarni prostori/kabine i drugo.

Trenutni radovi iskopa, pojašnjava voditelj projekta, izvode se u svrhu proširenja buduće prometnice kako bi se osigurao prijevoz tekućeg kisika sa posebnim vozilom-cisternom do spremnika kisika za opskrbu glavnog medicinskog objekta (GMO) u tijeku samog izvođenja radova i izgradnje zgrade Dječje klinike.

Radovi iskopa odnose se i na zahvate u parteru kako bi se zaštitile postojeće podzemne instalacije (vodovod, kanalizacija, elektro napojni kabeli) zgrada i objekata u okruženju (zgrade Medicinskog fakulteta, Zdravstvenog fakulteta, GMO,…) te usuglasile postojeće podzemne instalacije i novoprojektirane instalacije Dječje klinike, te isplanirani zahvati izmještanja određenih trasa podzemnih instalacija kako bi se osiguralo neometano funkcioniranje gradilišta i rad glavne zgrade SKB Mostar, te zgrada fakulteta u tijeku izvođenje radova na izgradnji Klinike i odredio službeni početak radova.

”Do sada, na gradilištu imamo postavljenu gradilišnu ogradu, osiguran priključak na elektro energetsku mrežu, pozicioniranje i postavljanje krana, te raspolažemo sa tehničkom dokumentacijom potrebnom za funkcioniranje gradilišta, odnosno elaborat zaštite na radu, shemu organizacije gradilišta, ugovor o Nadzoru radova, potpisani Ugovor o građenju,   projektno-tehnička dokumentacija, odobrenje za građenje, jamstvo za dobro izvršenje posla”, kaže za Bljesak.info voditelj projekta Glibić.

Ravnatelj SKB Mostar, Ante Kvesić ranije za RTV Herceg-Bosne kazao kako je osobno sam konačno sretan zbog izgradnje novog objekta pedijatrije, a ono je došlo ”kao šlag na kraju”.

”Bit će mogućnost suvremenog rada u fenomenalnim uvjetima. Naša pedijatrija sada u, ionako lošim građevinskim uvjetima, radi izvrstan posao, tako da ja osobno mislim da ćemo  neonatologiju dignuti na jednu višu razinu i da ćemo uvesti dječju kardiokirurgiju, a ovo drugo se i tako radi”, rekao je ranije Kvesić.

Planirani rok izvođenja radova je 16 mjeseci, a u objektu će biti smješteno oko 200 ležaja na najmlađe pacijente Hercegovine.

www.medjugorje-news.com/bljesak.info

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er