MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Molitva djetešcu Mariji za svu djecu svijeta

Rođenje Blažene Djevice Marije usmjerava našu pozornost na njezin život kao djeteta, tražeći njezin zagovor za svu nevinu djecu svijeta.

Postoje mnogi naslovi Blažene Djevice Marije, iako se većina usredotočuje na nju kao odraslu osobu i njezinu ulogu Kraljice neba i zemlje. Jedan naslov koji se razlikuje od ostalih je “dijete Marija”, jer podsjeća na vrijeme koje je provela na zemlji kao dijete, piše Aleteia.

Sveti Ivan Pavao II. upotrijebio je ovaj naslov na svetkovinu rođenja Blažene Djevice Marije 2004. godine: U liturgiji se danas obilježava spomen na Rođenje Blažene Djevice Marije. Ovaj blagdan, vrlo važan za pučku pobožnost, navodi nas da se divimo Mariji djetetu, najčišćoj zori Otkupljenja. Razmišljamo o djevojčici poput svake druge, ali ujedno jedinoj koja je bila “blažena među ženama” (Lk 1,42). Marija je bila bezgrešna “Kći Sionska”, kojoj je suđeno da postane Majka Mesije.

Odgovarajući na nekoliko specifičnih svjetskih događaja u to vrijeme, sveti Ivan Pavao II. usmjerio je pozornost na djecu svijeta, moleći Mariju za njezin zagovor:

Gledajući Djetešce Marije, kako se možemo ne sjetiti brojne bespomoćne djece Beslana, u Oseziji, žrtava barbarske otmice i tragičnog masakra?…U ovom trenutku naš se pogled širi kako bismo obuhvatili svu nevinu djecu u svakom kutku zemlji koji su žrtve nasilja odraslih. Djeca prisiljena koristiti oružje i naučena mrziti i ubijati; djeca natjerana na prosjačenje na ulici, iskorištavanje za laku zaradu; djeca zlostavljana i ponižena od strane arogantnih, zlostavljačkih odraslih; djeca prepuštena sama sebi, lišena topline obitelji i perspektive budućnosti; djeca koja umiru od gladi, djeca ubijena u mnogim ratovima u raznim regijama svijeta.

Zatim je nazočne predvodio u litanijama Djevici Mariji za ovu djecu:

Za svu djecu u tolikim dijelovima svijeta koja pate i umiru zbog nasilja i zlostavljanja odraslih: da im Gospodin omogući da osjete utjehu njegove ljubavi i rastope tvrdoću srca koja je uzrok njihovog pateći, pomolimo se:

Sveti Ivan Pavao II završio je litanije sljedećom molitvom:

Bože, Oče naš, ti si stvorio muškarce i žene da žive zajedno u zajedništvu. Učini nam da shvatimo da je svako dijete blago čovječanstva i da je nasilje prema drugima slijepa ulica bez budućnosti. Ovo te molimo po zagovoru Djevice Majke Isusa Krista Gospodina našega, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Dok razmatramo život djetešice Marije, molimo za djecu u svijetu koja na bilo koji način pate.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er