BiHVIJESTI

Mladi matematičar iz BiH riješio problem star 40 godina koji je “mučio” cijeli svijet

Svoj zadatak prije nekoliko mjeseci poslao sam Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje referencije iz matematike na svijetu, i on je rekao da se ovaj problem ne može riješiti, kaže Nebojša Đurić

Nebojša Đurić, viši asistent matematike na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjoj Luci, riješio je matematički problem star više od 40 godina, koji su godinama pokušavali riješiti mnogo poznatiji matematičari diljem svijeta, pišu Nezavisne.

Nakon što sam radio na problemu više od dvije godine, saznanje da je potvrđena moja teorija donijelo mi je toliko sreće i adrenalina da nisam mogao spavati dva dana – priča za Nezavisne ovaj 31-godišnji matematičar, rodom iz mjesta Blatnica kod Teslića.

Brojne obveze

Kaže da mu je, unatoč tome što ima mnogo obveza, pandemija koronavirusa omogućila potpuno se posvetiti tom problemu. – Svoj zadatak prije nekoliko mjeseci poslao sam Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje referencije iz matematike na svijetu, i on je rekao da se ovaj problem ne može riješiti. Tek tada sam dobio dodatnu motivaciju da nastavim s radom i ovo uspješno završim – kaže Đurić.

Najbolji matematičari svijeta, naime, pokušali su dati odgovor na otvoreno pitanje: “Postoji li jedinstveno rješenje inverznog problema Sturm–Liouvilleova tipa s kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u općem slučaju”. Mnogi od njih svoja znanstvena istraživanja bazirali su na pretpostavci da jedinstveno rješenje postoji, dok je Đurić kontraprimjerom dao negativan odgovor.

Ova teorija mi je inače u doktorskoj disertaciji, ali nisam mogao očekivati da ću uspjeti riješiti ovaj kompleksni problem. Treća sam godina doktorskih studija i nadam se da sam potvrđivanjem ove teorije pri kraju – ističe Đurić za Nezavisne. Rad je objavio u časopisu Applied Mathematics Letters s ruskim matematičarom Sergejom Buterinom, koji je podržao ideju kontraprimjera.

Postizanje novih rezultata

Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primjenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici. Ovo mi je tek drugi rad na SCI listi iz ove oblasti. Trenutačno još nemam dovoljno iskustva napisati rad svjetske razine i zbog toga sam ovo poslao Sergeju Buterinu koji je veliko ime u svjetskoj matematici, koji me podržao, ali sve sam uradio sam – kaže Đurić.

Ističe da je ovaj rezultat veoma važan ne samo za njega osobno i Univerzitet u Banjoj Luci već i za buduće generacije matematičara. – Nadamo se da ćemo formirati jedan jako dobar tim matematičara u RS-u koji će igrati na svjetskoj razini jer se ovime otvorilo puno prostora za rješavanje problema i postizanje novih rezultata – naveo je Đurić.

Ljubav prema matematici gaji još odmalena, otkad igra i šah u kome je osvajao brojne nagrade, a šah i matematika su povezani. Već radi i na novim matematičkim problemima. Zahvalio je, u prvome redu, Goranu Trbiću, dekanu PMF-a, koji ga je oslobodio plaćanja skupih doktorskih studija kako bi mogao nastaviti svoju ljubav prema matematici – navode Nezavisne novine.

www.medjugorje-news.com/vecernji.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er