CRKVASVIJET

Marijanska procesija u Tunisu spaja katolike i muslimane

Svake godine u srcu Sjeverne Afrike, zemlja Tunis nudi jedinstveni spektakl: godišnju procesiju u čast Djevice Marije lokalno poznatu kao “Khorja el Madonna” – “procesija Naše Gospe” – koja svjedoči o vjerskoj toleranciji i suživotu u regija u kojoj kršćani često prolaze nezapaženo zbog malog broja i ograničene prisutnosti u javnosti.

Unatoč porastu ekstremističkih islamskih pokreta početkom 2010-ih, stoljetna tradicija i dalje se održava svakog kolovoza na ulicama Tunisa. U rijetkom prikazu za Sjevernu Afriku, stotine kršćana neometano hodaju kroz La Goulette, sjeverno od Tunisa, noseći cvijećem ukrašeni kip Djevice Marije kako bi proslavili blagdan Uznesenja 15. kolovoza.

Sudjelovanje muslimana pojačava značaj procesije. “Khorja el Madonna” simbolizira sklad u zemlji u kojoj kršćani čine malu manjinu od otprilike 25.000 do 30.000 vjernika, pretežno katolika. Kršćani i muslimani se ujedine. Tradicija je započela u kasnom 19. stoljeću kada su sicilijanski migranti iz Trapanija donijeli kip Djevice Marije u Tunis. Danas Tunižani s ponosom nazivaju “Djevicu iz Trapanika” kao “Djevicu iz Tunisa”.

U procesiji se stotine vjernika okupljaju kod crkve sv. Augustina i Fidelisa u La Goulette da nose kip Djevice Marije. Krenu u kratku povorku prije nego vrate kip na njegovo mjesto porijekla.

Sudionici sudjeluju u molitvama i misama tijekom događaja. Procesija se svake godine odvija u miru i spokoju, neometana od strane države i drugih vjerskih skupina. Naprotiv, mještani nekršćani s nestrpljenjem očekuju i podržavaju proslavu. Mnoge nekatoličke kršćanske dijaspore, posebice afrički migranti, pridružuju se procesiji.

Podrijetlo kršćana u Tunisu

Unatoč statusu manjine, kršćanski Tunižani ostaju privrženi svojoj domovini. Katolička crkva pomno prati njihovu situaciju, radeći na njihovoj zaštiti njegujući snažne odnose s lokalnim vlastima. Godine 2007. vlada Tunisa izvijestila je Odbor Ujedinjenih naroda za uklanjanje rasne diskriminacije da većina kršćanskih Tunižana ima korijene u podsaharskoj Africi i da su pretežno katolici, s manjim brojem protestanata i pravoslavaca, piše CNA.

Povijesno gledano, kršćanstvo je bilo primarna vjerska manjina u Tunisu. Danas se ta manjina sastoji od tri različite skupine: tuniških kršćana europskog podrijetla i europskih kršćana koji stalno žive u Tunisu; kršćanski migranti iz subsaharske Afrike; a Tunižanin prelazi s islama na kršćanstvo.

Kao i druge sjevernoafričke zemlje, Tunis doživljava rastući pokret prelaska s islama na kršćanstvo, što potvrđuju lokalne organizacije civilnog društva. Iako Tunis ne kriminalizira vjerska obraćenja, društveni tabui vrše ogroman pritisak na tuniške obraćenike, prisiljavajući ih da prakticiraju svoju vjeru iza zatvorenih vrata zbog straha od stigmatizacije, odbacivanja obitelji, pa čak i nasilja.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er