VJERA I DUHOVNOST

Liturgijski blagdan mučenički ubijene obitelji Ulma je 7. srpnja

Dok je obitelj Ulma ubijena 24. ožujka, njihov se blagdan slavi 7. srpnja, na godišnjicu braka roditelja. Čitava se Katolička Crkva radovala proglašenju blaženom obitelji Ulma 10. rujna 2023. Bilo je to prvi put da je cijela obitelj proglašena blaženom na jednom slavlju, kao i jedini put u povijesti Crkve da je nerođeno dijete proglašeno blaženim.

Jozef i Wiktoria Ulma i njihovo sedmero djece — uključujući bebu koja je izgubila život pri rođenju — pogubljeni su 24. ožujka 1944., zajedno s Goldmannima, židovskom osmeročlanom obitelji kojoj su pružili utočište godinu i pol.” Općenito govoreći, sveci i blažene se u liturgijskom kalendaru časte na datum smrti. Budući da je potvrđeno da su sveci već na nebu, datum svečeve smrti smatrao bi se njihovim “nebeskim rođendanom” ili danom njihova “ulaska u nebo”.

Iznimke

Međutim, to nije uvijek moguće ili poželjno, iz niza razloga, uključujući i ako se datum svečeve smrti može podudarati s drugim velikim blagdanom ili s pokorničkim vremenom korizme. U ova dva slučaja, njihova liturgijska svetkovina bi uvijek bila zamijenjena drugom svetkovinom/godišnjim dobom i ne bi se slavila.

Vezani članci

Primjer takve situacije je blagdan svetog Ivana Pavla II. Preminuo je 2. travnja 2005., što često pada u korizmu ili prvi tjedan Uskrsa. Kao rezultat toga, Crkva je odredila 22. listopada za njegov blagdan, a to je godišnjica njegova uzdignuća na papinstvo, piše Aleteia.

Bračni parovi

U slučaju nekolicine bračnih parova koji su priznati kao blaženici ili sveci, često se bira njihova godišnjica braka, kao što su sv. Louisa i Zelie Martin, čiji je liturgijski blagdan 12. srpnja. Blagdan obitelji Ulma slijedi sličan obrazac, budući da 24. ožujka uvijek pada u vrijeme korizme i bilo bi teško održati radosnu proslavu.

Crkva je umjesto toga odabrala 7. srpnja kao svoj liturgijski blagdan, jer su se Jozef i Wiktoria vjenčali 7. srpnja 1935. Postulator njihove kauze potvrdio je ovaj datum. U početku će se ovaj blagdan slaviti samo u Poljskoj. Lokalni bi biskupi morali odobriti da ovaj blagdan bude uvršten u njihov kalendar ili bi ga sadašnji papa mogao proširiti na sveopću Crkvu nakon njihove buduće kanonizacije.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er