CRKVASVIJET

Lijepa vijest: 12 nikaragvanskih svećenika oslobođeno i poslano u Rim

Više od 150 političkih čelnika u Nikaragvi držano je u zatvoru po izravnom nalogu Daniela Ortege, uključujući poznatog biskupa Rolanda Álvareza, koji je osuđen na 26 godina zatvora i kojemu je, prema izvješćima, oduzeto državljanstvo. Početkom listopada, još su tri svećenika nezakonito pritvorena, što su neki aktivisti za ljudska prava u Nikaragvi smatrali svojevrsnom Kristalnom noću.

Sada, nakon navodnog dogovora s Vatikanom, Ortegin režim pustio je 12 katoličkih svećenika, deportirajući ih u Rim. AP izvještava da je Ortegina vlada rekla da su svećenici u srijedu poslijepodne avionom prebačeni u Rim “nakon produktivnih razgovora s Vatikanom”. Vatikan je 19. listopada potvrdio da je Sveta Stolica “zamoljena da primi 12 svećenika koji su nedavno oslobođeni”, koji će potom biti smješteni u različite nekretnine koje pripadaju Rimskoj biskupiji.

Oslobađanje ovih 12 svećenika dolazi gotovo dva tjedna nakon što je pomoćni biskup nadbiskupije Managua, Silvio José Báez, zahtijevao hitno oslobađanje svog brata biskupa, Rolanda Joséa Álvareza, biskupa biskupije Matagalpa. Lokalne nikaragvanske novine tada su zabilježile da je, moleći Boga za Álvarezovo brzo oslobađanje dok se spremao slaviti misu u župi sv. Agathe (Miami, SAD) u nedjelju, 1. listopada, pomoćni biskup Báez rekao: „Kao i svake nedjelje, sjećam se svog brata biskupa, monsinjora Rolanda Alvareza, nepravedno zatvorenog od strane sandinističke diktature Daniela Ortege u Nikaragvi, kako bi mu Gospodin uskoro udijelio bezuvjetnu slobodu, budući da je pravedan čovjek i uzorni pastir za Crkva.”

Biskup Alvarez nezakonito je pritvoren u kolovozu 2022. i kasnije osuđen na 26 godina zatvora, optužen za “zločine urote za potkopavanje nacionalnog integriteta i širenje lažnih vijesti putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu nikaragvanske države i društva.” Nakon što je odbio biti prognan zajedno s još 222 politička zatvorenika koji su poslani u Sjedinjene Države, oduzeto mu je državljanstvo i poslan u zatvor. Kako navodi La Prensa de Nicaragua, biskup je “trenutačno zatvoren u kaznenom sustavu Jorge Navarro. Od tada je samo jednom viđen u javnosti, kada su propagandni mediji sandinističkog režima objavili niz fotografija i video na kojima su biskupa posjetila dvojica njegove braće.”

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er