OSTALOREGIJASVIJETVIJESTIZANIMLJIVOSTI

Kristina je najuspješnije dijete SOS sela

Prestižnu titulu najuspješnijeg dijeteta SOS sela na svijetu osvojila je naša Hrvatica Kristina Ivanuš koja je odrasla u SOS Dječjem selu Lekenik. Među natjecateljicama 21-godišnja Kristina je najmlađa, a prema ljestvici imala je 20.000 glasova više od drugoplasirane djevojke iz Kazahstana. Za prestižnu nagradu natjecalo se 200 mladih.

Kristina se bori za očuvanje okoliša, zdravlje našeg planeta, a pobijedila je i tešku neurološku bolest. Trenutačno je u Zadru gdje radi sezonski, za studentski džeparac.

-Sretna sam što Hrvatsku mogu predstavljati na ovakav lijepi način. Ponosna sam na sebe što sam uspjela ući u odabir među 4 finalistice, nas osmoro djece iz dječjih SOS sela, a ako nagradu dobijem, mislim da će mi olakšati moje studiranje, kazala je.

Kristina je kao četverogodišnjakinja sa starijom sestrom Anamarijom postala stanovnica SOS dječjeg sela Lekenik. Sjeća se dana kada je dolazila u dječje selo, puta kroz šumu, kroz Zaprešić. Bila je vesela, vedra, zaigrana djevojčica. Ali kad je imala 6 godina dijagnosticirali su joj bolest perifernih živaca zbog koje često padala, gubila kontrolu u nogama. Više je bila u bolnicama nego igralištu.

-I bolesti i svemu što joj mi se se događalo u životu rekla sam ‘E nećeš tako sa mnom’, kaže Kristina koja se tada okrenula sportu. Bavila se odbojkom, nogometom, boksom i na kraju je prevagnulo – ronjenje.

-Sjećam se kada sam dobila dijagnozu, moja mama mi je branila da se puno krećem. Smjela sam se samo jedan krug rolati, to mi je bilo toliko teško, nisam smjela biti puno na nogama. Malo – pomalo, i eto sve do sada se bavim ronjenjem, već 4 godine. To je nešto najljepše u životu što sam ikada probala, priča Kristina.

Sportom je pobijedila svoju bolest, a kako kaže – možda je samo čudo. Dijagnoza joj je ukinuta kad je imala 18 godina. Kažu da je zdrava, ali ne znaju hoće li se i kada bolest vratiti. Kristina neće i ne želi biti pesimistična.

Kristina je danas uspješna studentica druge godine marketinga voljela bi jednoga dana raditi u marketinškoj agenciji. Jednoga dana voljela bi imati veliku obitelj i barem 6 djece, to je nešto o čemu najviše sanja. Unatoč teškom početku života zadržala je osmijeh na licu. Najviše potpore i snage uvijek joj daje njena sestra Anamarija koja ju je uvijek bodrila i najviše joj pomogla u životu.

SOS dječja sela Hrvatska kroz svoje programe trenutno brinu o 250 djece i mladih. Dijete u SOS selu ostaje do 14. godine, do završetka osnovne škole. Upisom u srednju školu prelaze u zajednicu mladih, a u koju zajednicu odlaze ovisi o njihovom odabiru srednje škole, kao i gdje su njihova biološka braća i sestre. Kristina je iz SOS sela Lekenik prešla u zajednicu mladih u Velikoj Gorici 2015. kada je tamo upisala Srednju ekonomsku školu.

Kristinina priča može poslužiti kao inspiracija mnogima, unatoč nedaćama u životu nikada nije odustajala. Imala je i velikih želja. Najveća je bila – postati kuharica, ali su joj liječnici rekli da ne smije upisati strukovno zanimanje kako ne bi opteretila noge.

www.medjugorje-news.com/rtv-hb.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er