VJERA I DUHOVNOST

Koja je razlika između Velikog četvrtka i Tijelova?

Oba dana u liturgijskom kalendaru slavi se Sveta Euharistija, ali svaki blagdan ima poseban duhovni ton. U rimokatoličkom liturgijskom kalendaru postoje dva dana koja posebno časte Svetu Euharistiju: Veliki četvrtak i blagdan Tijelova (Tijelo i Krv Gospodnja).

Ova dva blagdana su odvojena i iako dijele neke sličnosti, imaju i mnogo razlika, piše portal Aleteia.

Veliki četvrtak

Papa Benedikt XVI. u svojoj propovijedi na Tijelovo 2011. godine usporedio je ta dva blagdana: Blagdan Tijelova neodvojiv je od Velikog četvrtka, od mise u Caeni Domini, u kojoj se svečano slavi Ustanova Euharistije. A navečer Velikog četvrtka ponovno proživljavamo otajstvo Krista koji nam se nudi u razlomljenom kruhu i izlivenom vinu. Često se misa na Veliki četvrtak naziva “Misa večere Gospodnje” i tako nas odmah podsjeća na dan kada je Isus ustanovio Euharistiju. Nadalje, to je dan pomiješan s tugom, jer završava procesijom u “vrt”, podsjećajući sve na Isusovu agoniju u vrtu u noći prije nego što je umro.

Tijelovo

Kada je riječ o blagdanu Tijelova, papa Benedikt XVI. ga je formulirao na sljedeći način: [Na]dan Tijelova isto se otajstvo predlaže na klanjanje i razmatranje puku Božjemu, a Presveti se sakrament nosi u procesiji ulicama gradova i sela, da bi se pokazalo da uskrsli Krist hoda u našoj sredini i vodi nas prema Kraljevstvu nebeskom. Nadalje, izvorna vizija svete Julijane dala je razlog za novi blagdan: Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.”

Ponizna časna sestra ustuknula je pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.” U tom kontekstu Tijelovo je zamišljeno kao blagdan pun radosti, povezan s Isusovim uskrsnućem i time kako nam je darovao Euharistiju.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er