CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Koja je razlika između crkve i katedrale? Ne biste nikad pogodili

Crkva i katedrala se obje koriste za označavanje mjesta u kojimu se odvija katoličko bogoslužje, no za neke može biti zbunjujuća razlika između ta dva pojma.

Kako objašnjava Aleteia, katedralom se naziva crkva koja je “središnjica” jedne dijeceze, gdje biskup inače slavi velika liturgijska slavlja. Katedrala je dobilo ime po biskupovom stolcu, koja se inače zvala katedra (lat. stolac). Biskup na njoj sjedi kada slavi misu u katedrali.

Svaka dijeceza najčešće ima jednu katedralu (iako, recimo Đakovačko-osječka nabiskupija ima i konkatedralu u Osijeku). Najčešće je katedrala i među najstarijim crkvama na tome području, no to ne mora uvijek biti slučaj.

Pojam crkve se koristi najčešće u odnosu na bilo koju fizičku građevinu u kojoj se kršćani okupljaju na javno štovanje. Stoga je i katedrala crkva, no nije svaka crkva katedrala.

Također postoji i razlika između crkve i Crkve, a u tom razlikovanju nam može pomoći i Katekizam Katoličke Crkve. “U kršćanskom govoru riječ »Crkva« označuje »liturgijsku skupštinu«, ali također i mjesnu zajednicu ili sveopću zajednicu vjernika. Ta su tri značenja zapravo neodvojiva. »Crkva« je narod koji Bog okuplja u cijelom svijetu. Ona postoji po mjesnim općinama, a ostvaruje se u liturgijskom skupu, posebice euharistijskom. Ona živi od Riječi i od Tijela Kristova, postajući tako i sama Tijelom Kristovim” (KKC 752).

medjugorje-news.com/hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er