CRKVAVIJESTI

Katolički biskupi SAD-a i Engleske odobrili korištenje cjepiva koje je ‘udaljeno povezano’ s pobačajem

Biskupi su kazali da je u pojedinim okolnostima moralno prihvatljivo primiti i treće cjepivo koje je razvijeno u bližoj povezanosti sa staničnom linijom dobivenom iz pobačenog djeteta.

Američka biskupska konferencija rekla je kako katolici mogu primiti dva od tri dostupna cjepiva protiv koronavirusa, iako su razvijena uz “udaljenu povezanost” s “moralno kompromitiranim” staničnim linijama, prenosi CNA.

U ponedjeljak objavljenoj izjavi, biskupi su kazali da je u pojedinim okolnostima moralno prihvatljivo primiti i treće cjepivo koje je razvijeno u bližoj povezanosti sa staničnom linijom dobivenom iz pobačenog djeteta, uz naglasak da vjernici ne smiju dopustiti da pandemija “oslabi našu odlučnost” u borbi protiv zla pobačaja.

Dokument su potpisali biskup Kevin Rhoades, predsjednik Vijeća za nauk vjere Američke biskupske konferencije, te biskup Joseph Naumann koji je na čelu Vijeća za pro-life aktivnosti američkih biskupa.

“U svjetlu težine trenutne pandemije i nedostupnosti alternativnih cjepiva, razlozi za prihvaćanje novih Pfizerovih i Moderninih COVID-19 cjepiva dovoljno su ozbiljni kako bi se opravdala njihova uporaba, unatoč udaljenoj povezanosti s moralno kompromitiranim staničnim linijama”, naveli su biskupu dodavši kako bi se njihovo uzimanje trebalo shvatiti kao “čin ljubavi prema članovima naše zajednice”.

“Iako nijedno cjepivo nije u potpunosti lišeno povezanosti s moralno kompromitiranim staničnim linijama, u ovom je slučaju povezanost vrlo daleka od početnog zla pobačaja”, pišu biskupi.

S druge strane, cjepivo koje je proizvela AstraZeneca “trebalo bi izbjegavati ako postoji alternativa”, budući da je ono “više moralno kompromitirano”, stoji u izjavi.

Naime, kako navode biskupi, riječ je o tome da pri dizajnu, razvoju i proizvodnji Pfizerovog i Modernog cjepiva nije korištena stanična liniju HEK293 (razvijena od stanica pobačenog djeteta), ali jest prilikom testiranja. S druge strane, AstraZeneca je koristila spornu staničnu liniju u svim spomenutim fazama.

Iako Rhoades i Naumann kažu da bi katolici trebali izbjegavati AstraZenecino cjepivo, navode da je i njegova uporaba dopuštena ako bi se u suprotnom društvo izložilo riziku koronavirusa.

“Može se, međutim, dogoditi da osoba zapravo ne može birati cjepivo, ili barem ne bez dugačke odgode u imunizaciji što bi moglo imati ozbiljne posljedice po njezino zdravlje kao i zdravlje drugih članova društva”, pišu biskupi.

“U takvom slučaju, baš kao što je zbog manjka alternative i ozbiljnog rizika za javno zdravlje dopušteno prihvaćanje cijepljenja protiv rubeole s moralno kompromitiranim cjepivom, tako je dopušteno primiti i cjepivo AstraZenece”, stoji u priopćenju.

Osobe koje se odbiju cijepiti, navode biskupi, imaju moralnu obavezu poduzeti “sve potrebne mjere predostrožnosti kako bi osigurali da ne prenesu bolest drugima”, što može uključivati i “neki oblik samoizolacije”.

Rhoades i Naumann svoje su pismo zaključiti pozivom vjernicima da ne dopuste da cjepiva protiv koronavirusa “oslabe našu odlučnost u borbi protiv zla pobačaja i posljedično korištenje fetalnih stanica u istraživanjima”.

O pitanju primanja triju spomenutih cjepiva nedavno su se oglasili i katolički biskupi Engleske i Walesa. “Svatko od nas ima dužnost zaštititi druge od zaraze koja nosi opasnost ozbiljne bolesti, a za neke i smrti. Cjepivo je najučinkovitiji način da se zaštita postigne osim ako se osobe odluče samoizolirati”, poručili su u objavi koju je na svojem Twitter profilu podijelila i Papinska akademija za život.

Osvrćući se na cjepiva dobivena korištenjem stanične linije pobačenog djeteta, engleski su biskupi podsjetili na stav Kongregacije za nauk vjere i Papinske akademije za život koji kaže da kada postoji teški razlog i dovoljna moralna udaljenost između korištenja cjepiva i pogrešnog čina koji je pomogao u njegovom razvoju vjernici mogu “u dobroj savjesti” primiti cjepivo.

“Prosuđujemo da u COVID-19 pandemiji ovaj teški razlog postoji te da osobe ne griješe primajući cjepivo”, napisali su biskupi.

“Katolici mogu u dobroj savjesti primiti bilo koje od ovih cjepiva [Pfizerovo, Modernino i AstraZenecino] zbog vlastitog dobra i dobra drugih. U dobroj savjesti osobe mogu i odbiti pojedino cjepivo, ali nastavljaju imati dužnost štićenja drugih od zaraze“, zaključili su engleski biskupi.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er