SVIJET

Katolicima na Kubi prijeti nestašica hostija

Ekonomska kriza na Kubi i dalje utječe na stanovništvo, ovaj put pogađajući posebno katolike jer je nedostatak pšeničnog brašna značio da se više ne mogu pripremati hostije za pričest. Karmelićanski samostan Svete Terezije u Havani objavio je tu vijest u srijedu.

“Obavještavamo sve biskupije da više nema hostija za prodaju. Radili smo s ono malo brašna što je ostalo, a ono što je bilo u rezervi već je ponestalo”, izvijestile su časne sestre u izjavi koju je podijelio katolički časopis Vida Cristiana. “Nadamo se i uzdamo se u Gospodina da ćemo uskoro moći nastaviti s radom, a kada budemo imali dovoljno za raspodjelu svim biskupijama, obavijestit ćemo vas”, dodali su.

Katolička crkva u naputku Redemptionis Sacramentum propisuje da se hostija može raditi samo od čistog pšeničnog brašna:

Kruh koji se koristi za slavlje presvete euharistijske Žrtve mora biti beskvasan, od čistoga pšeničnog brašna i još svjež, tako da nema opasnosti od škodljivosti. Iz toga proizlazi da kruh, pripremljen od drugog sastojka, pa i žita, ili kruh kojem je u tolikoj količini dodano drugih sastojaka, osim pšenice, da se prema općem osjećaju ne može nazvati pšeničnim kruhom, ne predstavlja važeću materiju za provođenje euharistijske Žrtve i Sakramenta. Teška je zloporaba pri pripravi kruha, namijenjenog za Euharistiju, dodati druge sastojke, kao, npr. voće, šećer ili med. Jasno je da hostije trebaju pripremati osobe koje, ne samo da se odlikuju čestitošću, već i u pripravljanju hostije imaju iskustva, te su opremljene prikladnim pomagalima.

Nestašica pšeničnog brašna na Kubi Krajem kolovoza kubansko Ministarstvo unutarnje trgovine priznalo je da su se posljednjih mjeseci “poteškoće s uvozom pšenice” pogoršale zbog “pooštravanja blokade, trenutne međunarodne logističke krize i financijskih ograničenja zemlje”. Američki trgovinski embargo Kube ne uključuje prehrambene proizvode. Nedostatak pšeničnog brašna također utječe na proizvodnju kruha na cijelom otoku, piše CNA.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er