CRKVAVIJESTI

Katolici ove godine mogu dobiti potpuni oprost molitvom pred jaslicama – evo kada

Ove godine katolici će moći dobiti potpuni oprost od 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, do 2. veljače 2024., na blagdan Prikazanja u Hramu Gospodina našega Isusa Krista, molitvom pred jaslicama u franjevačkoj crkvi.

Ranije ove godine, na blagdan svetog Franje Asiškog, vjernici su se okupili u bazilici svetog Franje u Asizu, kako bi odali počast omiljenom talijanskom svecu i proslavili 800. obljetnicu odobrenja franjevačkog reda (1223.) i nastanak jaslica u Grecciu. U sklopu proslave ove franjevačke stote obljetnice, Konferencija franjevačke obitelji zamolila je papu Franju za odobrenje ovog plenarnog oprosta. Konferencija je napisala: “Kako bismo promicali duhovnu obnovu vjernika i povećali život milosti, molimo da vjernici dobiju potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima od 8. prosinca 2023., na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. , do 2. veljače 2024., blagdana Prikazanja u Hramu Gospodina našega Isusa Krista, obilazeći crkve koje vode franjevačke obitelji diljem svijeta i zaustavljajući se u molitvi pred tamo postavljenim jaslicama.”

Apostolski penitencijar pozdravio je molbu, dopustivši vjernicima da prime ovaj oprost pod uobičajenim uvjetima. Oni koji su bolesni ili fizički ne mogu sudjelovati mogu dobiti oprost prinošenjem svoje patnje Gospodinu ili “vršenjem praksi pobožnosti”.

Što je potpuni oprost? Puni oprost je milost koju daje Katolička Crkva zaslugama Isusa Krista, Marije i svih svetaca za uklanjanje vremenite kazne zbog grijeha. Oprost čisti osobu od svake vremenite kazne zbog grijeha. Međutim, uvijek ga mora pratiti potpuna nevezanost za grijeh. Uvjeti za primanje punog oprosta u svim slučajevima:

Nevezanost od svakog grijeha, čak i lakog.

Sakramentalna ispovijed, sveta pričest i molitva na papine nakane.

Sakramentalna ispovijed i primanje euharistije mogu se dogoditi do 20-ak dana prije ili nakon čina primanja punog oprosta. Prikladno je da se pričest i molitva održe na isti dan. Jedna sakramentalna ispovijed dovoljna je za nekoliko punih oprosta. Međutim, za svaki potpuni oprost koji se želi primiti potrebno je zasebno primanje euharistije i posebna molitva na nakane Svetog Oca, piše CNA.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er