CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kardinal Sarah: “ Suvremeni čovjek započeo je užasan rat protiv Boga i protiv čovjeka: sotonski rat. Bog nas je stvorio muško ili žensko, a danas kažemo da svatko može izabrati hoće li biti muško ili žensko.”

Kardinal Robert Sarah, prefekt emeritus Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, održao je uvodni govor 26. lipnja na Sveučilištu La Salle u Mexico Cityju o tome kako biti “svjedoci istine u svijetu u krizi”.

Kardinal istaknuo je kako “danas postoji toliko mnogo zbrke, toliko dvosmislenosti i nesigurnosti u doktrinarnom i moralnom učenju, kako izvan tako i unutar Crkve, posebno u pogledu Kristova identiteta i spasenja koje je on donio”. Kardinal je ponudio pet načina kako se nositi s trenutnom situacijom krize vjere u svijetu.

Riječ Božja

Kardinal je pozvao nazočne da se Božjom riječju pripreme za borbu protiv zla, citirajući Mateja 4,1-11, gdje je Isusa odveo u pustinju i kušao Sotona. Sarah je naglasio da je “naše glavno oružje u duhovnoj borbi Riječ i stoga je moramo vrlo dobro poznavati.”

Molitva

“Drugo temeljno oružje je molitva. Papa Benedikt dao nam je veliku lekciju o snazi molitve u svojih posljednjih 10 godina života”, istaknuo je. Kardinal je potaknuo vjernike da ne prestaju moliti, ići na misu ili ispovijedati se: „Danas moramo hitno ponovno prisvojiti te Božje darove“, naglasio je. Sarah je također poticao na molitvu, razmišljanje i dijalog s Bogom u tišini.

Unutarnji život

“Kada se povučemo u pustinju unutarnjeg života, razabiremo istinu da je stvoreno u ratu protiv čovjeka, koji tvrdi da se brine za ekologiju i štiti okoliš, ali istodobno promiče pobačaj, eutanaziju i homoseksualnost”, rekao je kardinal.

Tišina

„U tišini ulazimo u Božju prisutnost u našim srcima. U tišini se svi šumovi, smetnje, pa čak i najpravednije brige prigodno relativiziraju, stavljaju u odnos s križem i tu se pojavljuje svjetlo Evanđelja. Tamo je sve prineseno Bogu, pa i mi sami”, rekao je. “Danas je imperativ disciplinirati um i srce upiranjem pogleda u križ”, istaknuo je.

“Suvremeni čovjek započeo je užasan rat protiv Boga i protiv čovjeka: sotonski rat. Zato je duhovna borba sa zlom dio kršćanskog života”, dodao je. Sarah je istaknuo kako se “čovjek bori za zaštitu prirode, ali istovremeno uništava čovjeka, brak, život, te odbija prihvatiti sebe u vlastitom identitetu muškarca ili žene”.

“Bog nas je stvorio muško ili žensko, a danas kažemo da svatko može izabrati hoće li biti muško ili žensko.” Afrički kardinal je rekao da je “Zapad je zaboravio Boga i traži samo prolazno zadovoljstvo. To je rezultiralo time da su pojedinci svakim danom sve izoliraniji i s velikom egzistencijalnom prazninom.”

Unutarnja borba

„Borba danas i svakoga dana odvija se u srcu i vodi se, kako kaže sveti Pavao, protiv duhova zla. Demoni traže moju propast i moje otuđenje od Boga pod svaku cijenu”, naglasio je Sarah. Kardinal je potvrdio da “transhumanizmom želimo povećati čovjeka, učiniti čovjeka strojem, nadčovjekom, možda se zavaravajući da postanemo besmrtni, nepobjedivi, super inteligentni, super moćni, čineći čovjeka bogom.”

Transhumanizam je intelektualni, kulturni i znanstveni pokret koji ističe moralnu dužnost poboljšanja fizičkih i kognitivnih sposobnosti ljudi i primjene novih tehnologija za uklanjanje neželjenih stanja kao što su umor, bol, bolest, starenje i smrt.

Kardinal Sarah će služiti mise u Nacionalnoj bazilici Naše Gospe od Guadalupe 29. lipnja i 3. srpnja, prenosi CNA.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er