SVIJETVIJESTI

Kako su glasovali hrvatski europarlamentarci o proabortivnoj rezoluciji ljevice protiv Poljske?

Europski parlament donio je 26.11. s 455 glasova za, 145 protiv te 71 suzdržanim rezoluciju protiv odluke poljskog Ustavnog suda od 22. listopada prema kojoj se eugenički pobačaj, tj. pobačaj bolesne djece nije u skladu s poljskim ustavom.

U dokumentu punog naziva ‘Rezolucija Europskog parlamenta od 26. studenoga 2020. o de facto zabrani prava na pobačaj u Poljskoj’ EP traži povlačenje odluke Ustavnog suda, daje potporu prosvjednicima koji prosvjeduju protiv ograničavanja pobačaja i kritizira najavu poljske vlade o povlačenje Poljske iz Istanbulske konvencije, što smatra “korakom unatrag u pogledu rodne ravnopravnosti”.

Rezoluciju su podržali i neki hrvatski europarlamentarci

Jedan od podnositelja prijedloga rezolucije bio je i hrvatski zastupnik iz reda Kluba zastupnika S&D, Predrag Fred Matić (SDP), izvjestitelj EP-a o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena.

Od 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, četvero zastupnika SDP-a Biljana Borzan, Romana Jerković, Predrag Fred Matić, Tonino Picula, kao i zastupnik GLAS-a Valter Flego, glasalo je ZA, dok su dvojica nezavisnih zastupnika Mislav Kolakušić (nezavisni) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) bili suzdržani.

Četvero zastupnika HDZ-a Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko, kao i zastupnica HKS-a Ruža Tomašić, glasovali su protiv prijedloga rezolucije.Rezolucijom se stvara pritisak na poljski parlament i poljska nadležna tijela jer ih se “snažno potiče” da se suzdrže od “daljnjih pokušaja ograničavanja seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja”, čime Europski parlament krši načelo supsidijarnosti i pravo Poljske da suvereno odlučuje o svojim unutarnjim pitanjima.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er