VJERA I DUHOVNOST

Je li u redu jesti slatkiše ili čokoladu na Čistu srijedu?

Čista srijedu je tipično svečani dan u crkvenom liturgijskom kalendaru, dan koji uključuje pravila o postu i nemrsu. Ujedno je i pomični dan, što znači da nije svake godine na isti datum i svako toliko pada na 14. veljače, na Dan zaljubljenih.

Možete li jesti slatkiše ili čokoladu na Čistu srijedu?

Katolička crkva ne isključuje određene slastice od kojih se treba suzdržati na Pepelnicu. Prema USCCB-u, sljedeća pravila posta vrijede za osobe u dobi od 18 do 59 godina:

Post ovih dana znači da možemo imati samo jedan puni obrok bez mesa. Neke se namirnice mogu uzeti u redovne redovite obroke ako je potrebno, ali zajedno trebaju biti manje od punog obroka. Tekućina je dopuštena u bilo koje vrijeme, ali između obroka ne smije se jesti čvrsta hrana. Čista srijeda je i dan suzdržavanja od jedenja mesa za sve starije od 14 godina, piše Aleteia.

Ako slatkiši ili čokolada nisu dio obroka, tehnički ih se ne bi trebalo jesti. Nadalje, konzumacija slatke hrane također ovisi o eventualnim osobnim žrtvama tijekom 40 dana korizme. Iako to nije dio službenog obilježavanja korizme, mnogi se katolici odriču slatkiša ili druge omiljene hrane za korizmu kao žrtvu Bogu. Iznad svega, trebamo sami razlučiti hoćemo li jesti slatkiše na Pepelnicu ili ne i što bolje ćemo se pridržavati “duha” dana.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er