CRKVAVIJESTI

Iz ruskog zatvora oslobođena dva svećenika


Vijest o oslobađanju iz ruskog zarobljeništva dvojice grkokatoličkih svećenika oca Ivana Levitskog i oca Bohdana Gelete, objavila je Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji Aid to the Church in Need (ACN), prenoseći informaciju koju je potvrdio Odjel za informiranje Ukrajinske grkokatoličke Crkve (UGKC), kojoj pripadaju.

Svećenici su inače, unatoč opasnosti, nakon sveobuhvatne ruske invazije u veljači 2022., odlučili ostati u okupiranom Berdjansku, služeći i grkokatoličkoj i rimokatoličkoj zajednici i pružajući nadu pod okupacijom.

U međuvremenu, oci Levitsky i Geleta bili su optuženi za ilegalno posjedovanje oružja – što su izmišljotine kako bi se opravdalo njihovo uhićenje 16. studenoga 2022. Njihov produljeni pritvor obilježen je nedostatkom konkretnih informacija o tome gdje se nalaze i u kakvom su stanju, prenosi nedjelja.ba.

Oslobođeni svećenici s nuncijem Kulbokasom

Poglavar UGKC-a, glavni nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, izrazio je duboku zahvalnost Svetoj Stolici, posebno papi Franji, kardinalu Pietru Parolinu, kardinalu Matteu Zuppiju i apostolskom nunciju u Ukrajini Visvaldasu Kulbokasu, za njihove napore u oslobađanju svećenika.

Unatoč ovoj radosnoj vijesti, ACN podsjeća da su mnogi nevini civili i dalje u pritvoru, te poziva svoje prijatelje i dobročinitelje da nastave moliti za njihovo oslobađanje i mir u Ukrajini.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er