VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Iskustvo bliske smrti: Što se uistinu događa onima koji je dožive

Neki to vide kao nešto nadnaravno, neki na to gledaju sa isključivo znanstvenog stajališta. To je svakako nešto što se mora promatrati i analizirati s velikim oprezom. Međutim, postoje oni koji su doživjeli vrlo posebno iskustvo, iskustvo bliske smrti. O čemu se zapravo radi?

Smrt je povezana s osjećajem da smo zauvijek odvojeni od voljenih, ali za kršćanina je prije svega prijelaz iz zemaljskog života u vječni život, s nadom da ćemo pronaći sve one koje volimo zauvijek.

No što je to iskustvo bliske smrti? Neki to vide kao nešto nadnaravno, neki mu daju znanstveni izgled. To je svakako tip iskustva koji se mora promatrati i analizirati s velikim oprezom. Govorimo o bliskoj smrti. Za kršćanina je smrt prijelaz i odvajanje od zemaljskog života u život vječni, u susret s Ocem prema slavi nebeskoj. A kada govorimo o kliničkoj smrti, potrebno je naglasiti da je to, prema literaturi, koja je u tom smislu ogromna, priča o iskustvima ljudi koji su doživjeli smrt na nekoliko trenutaka i potom se vratili. Situacije koje se često susreću tijekom razdoblja kome, u trenutku srčanog zastoja, u onome što se naziva i “svjetlo na kraju tunela”.

Nisu rijetki slučajevi da su oni koji su proživjeli ta iskustva vidjeli ili imali vizije svetaca, Djevice ili Isusa, a po povratku među nas također su imali priliku o tome pričati. No, želimo ići u pojedinosti, u većini slučajeva postoje precizne faze tijekom kojih se pojavljuju ovakva iskustva: viđenje vlastitog tijela izvana nakon napuštanja; osjećaj velike sreće; prisutnost velike svjetlosti; susret s prethodno preminulim voljenima; povratak u svoje tijelo.

Želimo li se na trenutak dotaknuti znanstvenog objašnjenja, iskustva bliske smrti, ne bi bila ništa drugo nego “normalni neurofiziološki i psihološki procesi uzrokovani različitim čimbenicima, poput uzimanja droga, prisutnost traume mozga, jake varijacije krvnog tlaka i psihološki mehanizmi “samoutješivanja”. Ali može li se doista smatrati samo ovim? Prema, također, onome što je objasnio američki psihijatar Bruce Greyson sa Sveučilišta u Virginiji, postoji “skala” (zvana “Greysonova skala”) koja nastoji znanstveno izmjeriti intenzitet ovog predsmrtnog iskustva.

Od onih koji se mogu vraćati na prizore doživljene u prošlosti, do doživljaja duboke radosti, do pojave nebeskih krajolika ili likova, do onoga što se definira kao klasični tunel svjetlosti. Iz ove studije, 50% pacijenata, nakon buđenja, reklo je da su osjetili osjećaj da su već mrtvi. Osjećaj koji se doživio, posebno, gledajući to svjetlo na dnu tame. Ponavljamo: za one koji su kršćani i vjernici, smrt se vidi kao prijelaz iz zemaljskog života u život vječni koji će nas dovesti do razmatranja slave Božje zajedno sa svima onima koji su nam prethodili i koji će doći poslije nas.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er