CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Ima ih tri i vrlo su moćne: Ove stvari ne smiju nedostajati u našem domu!

Crkva nam preporuča da ih koristimo i ističe mnoge dobrobiti koje donose našem životu. Važno je razlikovati njihovu upotrebu za pravu i iskrenu vjeru, od onoga što za mnoge može postati praznovjerje ili, još gore, magija. Sakramentali su često povezani sa sakramentima. Oni idi ruku pod ruku i mogu djelovati na duhovni život svakoga od nas i upravo zbog toga bi se trebali nalaziti u našem domu!

Često postoji zabuna između sakramenta i dobrobiti koje on može donijeti nama samima i našoj duši te upotrebe sakramenata. Zbog toga je potrebno poći od pretpostavke: što je sakramental? To je neka vrsta “produžetka” samog sakramenta ili, kako Katekizam Katoličke Crkve precizira, “svetih znakova koje je ustanovila Crkva čija je svrha pripremiti ljude za primanje plodova sakramenata i posvetiti različite okolnosti života”.

Uspostavljeni su kako bi svatko od nas osjećao i imao intimniji i dublji odnos s Isusom Kristom i dio su života Crkve od njezinih početaka. No, kao što smo rekli u uvodu, za mnoge ih se pogrešno smatra predmetom praznovjerja. Zašto? Zato što su ih tijekom stoljeća mnogi katolici koristili neprikladno i zato što nisu bili poučeni čemu zapravo služe i koje je njihovo duboko značenje. Svatko tko ih koristi kao “sredstvo praznovjerja” čini težak grijeh.

Razlika između vjere i praznovjerja

Stoga je potrebno razjasniti njihovu funkciju i njihovu uporabu. Sakramentali služe obogaćivanju naše vjere i unose Božju milost u ono što radimo i u mjesta u kojima živimo. Zapravo, u našem domu sigurno imamo sakramentale. Raspelo, blagoslovljena sol i sveta voda: tri su glavna sakramentala. Svaki ima posebnu funkciju i vrlo specifičnu svrhu. I, kako upozoravaju i brojni svećenici, važno je znati ih koristiti kako ne bismo opet padali u zablude ili grijehe, već kako bi oni proširili i upotpunili naš duhovni život.

Križ Isusov: svatko od nas ima jedan kod kuće. Koliko puta zastanemo i zastanemo da se pomolimo pred njim, gledajući u Isusove oči njegovu patnju i uzdižemo mu molitvu oproštenja za naše grijehe. To je znak par excellence koji đavao prezire. Zato je dobro imati ga u svom domu. Ono je znak Isusove ljubavi prema nama, koji je dao svoj život da nas spasi od grijeha. A to što je snažan simbol ljubavi čini ga smrtonosnim oružjem protiv zla. Podižemo oči k Njemu kada nam se čini da sve oko nas ide loše, ali i kada se osjećamo mučeni iskušenjima.

Sveta voda: to je znak našeg krštenja, znak našeg otkupljenja, naše čiste i neokaljane duše. Ovo je još jedan znak koji đavao mrzi jer voda, osobito ona koja je potekla s Isusovog boka, podsjeća na dan đavla poraza. Od izvora za svetu vodu koji se nalaze u župama, do svete vode koju imamo kod kuće, blagoslovljene u uskrsnoj noći. Možemo, kao kršteni ljudi, blagosloviti svoj dom na dan Uskrsa, u znak pročišćenja. Imati ga kod kuće, osobito u spavaćim sobama, znak je da gledamo na Krista i vodu kao podsjetnik da naša duša uvijek mora biti čista i daleko od bilo kakvog utjecaja đavla.

Blagoslovljena sol: obično se malo koristi u župama, a također je moćno oružje protiv zla. To je sredstvo liječenja i pročišćenja za one koji ga koriste s vjerom, posebno za zaštitu i čuvanje od napada pakla. Otac Amorth također je preporučio da ga postavite u kutove kuće, ali i da torbu nosite sa sobom, u autu i kamo god idemo. To je znak Božje zaštite nad ljudima i mjestima gdje se postavlja i koristi.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er