VJERA I DUHOVNOST

Čudesna priča o tome zašto se sveti Grgur Veliki često prikazuje s golubom

Na najpopularnijim slikama svetog Grgura Velikog, svetac je prikazan s golubom, bilo na glavi ili uz usta, zbog legendarne priča.

Iznimno utjecajni papa, sveti Grgur Veliki poznat je po nizu priča i legendi koje proizlaze iz izvještaja o njegovu životu.

Čuda obiluju u ovim drevnim životopisima i oslikavaju svetog Grgura kao nekoga tko je bio nadahnut Duhom Svetim. Ne treba čuditi što se sv. Grgur često prikazuje s golubom, što je najpopularniji način prikazivanja prisutnosti Duha Svetoga. Sveti Grgur je bio vrlo aktivan u svom životu i proveo je mnoge reforme u Crkvi i učinio mnogo da postavi čvrste temelje na kojima će drugi graditi, piše Aleteia.

Međutim, golub također upućuje na određenu legendu o njegovom životu kojoj je netko svjedočio. Katolička enciklopedija daje kratak sažetak ove priče: U umjetnosti se veliki papa obično prikazuje u punom pontifikalnom ruhu s tijarom i dvostrukim križem. Golub je njegov poseban simbol, u aluziji na dobro poznatu priču koju je zabilježio Petar Đakon (Vita, xxviii), koji govori da je, kada je papa diktirao svoje homilije o Ezekielu, između njegova tajnika i njega bio navučen veo. Kako je, međutim, papa dugo šutio, sluga je napravio rupu u zastoru i, gledajući kroz njega, ugledao golubicu kako sjedi na Grgurovoj glavi s kljunom između njegovih usana. Kad je golubica povukla svoj kljun, sveti je papa progovorio, a tajnik je zapisao njegove riječi; ali kad je zašutio, sluga je ponovno pogledao rupu i vidio da je golub stavio kljun među njegove usne.

Nakon njegove smrti, svetog Grgura često su ilustrirali na ovaj način, ističući nadahnuće koje je tijekom života primao od Duha Svetoga, ali i podsjećajući na ovu specifičnu epizodu.

Zbog ovog i mnogih drugih razloga sveti Grgur je nazvan “Veliki”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er