SVIJET

Brojevi ne lažu. Statistika govori jedno, struka drugo. Pa krenimo s statistikom Covid19. Malo čudno.

Nakon što je krajem studenog 2019te godine proglašena pandemija u Kini, točnije grad Wuhan je stavljen u totalnu karantenu. Gledali smo prizore gdje zavarivaju vrata zgrada pa i neke osobe koje leže na ulicama Wuhana ubacivanje u kola hitne pomoći, mnogo toga nije nam jasno. Kao na primjer da se iz Wuhana virus proširio čitavim svijetom, a nije recimo iz Wuhana u Shangai ili Peking.

Mnogi su mislili, Kina, neće do nas stići da bi se u veljači 2020 naglo pojavio u Italiji i Španjolskoj. Govoreći da mnogi Kinezi upravo rade na sjeveru Italije u poznatim modnim kućama na proizvodnji poznatih modnih detalja, poput torbica, obuće i odjeće. Pitanje glasi kako je tako virus došao u Italiju iz Kine, a ne lokalna transmisija u Kini. Kina od početka pandemije do sada stoji na nekih 85 500 slučajeva zaraze, te sa smrtnosti od 4600, što daje prosjek smrtnosti od 5%. Tako da danas bilježe slučajeve u jednoj decimali, koja stagnira već preko 100 dana. Kinezi možda kriju stvarne brojke ili ostali prilažu lažne brojke.

Krenimo od Italije, državu koju je najgore pogodila “korona”. Italija je recimo 28.3.2020 imala slučajeva zaraze 5973, te smrtnost na taj dan je bila 891 osobe koje su preminule. Što daje postotak smrtnosti 15%. Recimo taj dan na svjetskoj razini je bilo slučajeva zaraze 64 000, te smrtnosti na isti dan 3785, što daje postotak od 5.9%. Jučer 19.9.2020 Italija je imala 1638 slučajeva zaraze, te smrtnost na jučerašnji dan je 24, što daje postotak 1.46% smrtnosti. Pa gledajte danas što statistika kaže po Worldometersu za svijet. Worldmeters prikuplja službene podatke svih država, da ne bude zablude o lažnim brojkama.

Na jučerašnji dan 19.9.2020 bilježimo 291 222 slučaja zaraze u čitavom svijetu, s smrtnosti od 5142 slučaja, što daje postotak od 1.76%. Iz dana u dan ta stopa opada. Prije 30 dana stopa smrtnosti je bila na nekih 2.1% od ukupno zaraženih. Ako uzmemo zdravstva različitih zemalja, koja imaju jako dobra zdravstva, pa do onih koji skoro i nemaju zdravstva, postotak je i više nego odličan. Danas na 1000 ljudi umire 17 osoba od takozvane pošasti. Normalno umrlo bi ih i više od obične gripe. Što ide u korist nama i u pobijanju nekih teza, to ćemo navesti:

Osoba koja je bila zaražena i umrla je recimo od onkoloških ili kardiovaskularnih bolesti se bilježi u statistici da je umrla od Covid19. Da Covid19 je prisutan kod smrtnosti, ali nitko ne radi obdukcije zbog “izvanrednog stanja” da se ustanovi točan uzrok smrti.

Hrvatska ove godine u prvom polugodištu ima manje smrtnih slučajeva nego u 2019toj godini. Logično bi bilo da je situacija obrnuta, ali nije. Statistika i brojevi nikada ne lažu. Prirodno je što se virus više širi, to više virus mutira, odnosno slabi. Čak su najavljivali mnogi znanstvenici da će virus u ljetnom razdoblju oslabjeti, ali smo svjedoci da je upravo se još više širio, te da nas čeka zabrinjavajuća jesen zbog povoljnijih uvjeta za širenje virusa. Logično pitanje, ako je ljeto trebalo zaustaviti širenje a nije, možda će ga jesen zaustaviti, jer izgleda da znanstvenici i njihova predviđanja su obično promašena predviđanja.

Opet neke studije tvrde da je dosta populacije već imuno na virus Covid19. Ova informacija se upravo pojavila proteklih dana i puni razne svijetske medije, pa i znanstvene časopise.

Ovo nisu naša medijska nagađanja, već stvarne činjenice koje su protekle kroz zadnjih 250 dana. Postavlja se pitanje zašto se toliko narod plaši raznim medijskim člancima, a oni koji demantiraju stvari u medijima se postavlja kao “Fake news” odnosno lažne vijesti.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er