CRKVAVIJESTI

Biskupi EU protive se Macronovu prijedlogu da se pravo na pobačaj unese u Povelju o temeljnim pravima

Biskupi EU protive se Macronovu prijedlogu da se pravo na pobačaj unese u Povelju o temeljnim pravima Suočeni sa željom Emmanuela Macrona da unese pravo na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije, europski biskupi izražavaju duboku zabrinutost i protivljenje.

Izjavljena namjera Emmanuela Macrona da ažurira Europsku povelju o temeljnim pravima kako bi uključila priznavanje prava na pobačaj izaziva veliku zabrinutost među europskim biskupima piše Aleteia.org

“Od svojih početaka, proces europske integracije uvijek je bio praćen od strane Crkve”, rekla je Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), kojom predsjeda luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich.

Dok se europski biskupi slažu oko važnosti obrane i promicanja vrijednosti Europske unije, oni žele naglasiti da je „jedna od glavnih vrijednosti poštivanje dostojanstva svake ljudske osobe u svakoj fazi njezina života, posebno u situacijama potpune ranjivosti, kao što je slučaj nerođenog djeteta.”

Zakon “bez etičkog temelja”

“S pravne perspektive ne postoji priznato pravo na pobačaj u Europi ili međunarodnog prava”, rekao je COMECE. “Pokušaj da se to promijeni uvođenjem navodnog prava na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije, ne samo da je protiv temeljnih europskih uvjerenja i vrijednosti, već bi bio nepravedan zakon, lišen etičkog temelja i predodređen da bude uzrok neprestanog sukoba među građanima EU.”

“Prijedlog predsjednika Macrona da se ubaci ovo takozvano “pravo” ni na koji način se ne može smatrati novim zakupom našeg temeljnog skupa prava”, nastavili su biskupi. Idući korak dalje, COMECE navodi da bi “europska integracija uvijek trebala poticati i promicati poštivanje različitih identiteta i izbjegavati ideološka nametanja”.

U tom smislu, “prijedlog predsjednika Macrona da se ubaci ovo takozvano pravo ne može se ni na koji način smatrati ‘udahnućem novog života našim temeljnim pravima’”, rekli su biskupi.

Od prosinca 2009. i stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, Povelja o temeljnim pravima ima istu pravnu snagu kao i ugovori. Stoga je obvezujući za države članice i svaki se građanin može na njega pozvati ako europski tekst ne poštuje ta prava. Za izmjenu ove povelje potrebna je jednoglasnost država članica.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er